Barcelona

Llei sobre finançament de partits: una normativa clara però pocs mitjans i voluntat política per aplicar-la

El finançament dels partits polítics està ben regulat per llei però els últims escàndols de corrupció posen de manifest que la normativa esdevé paper mullat.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Els partits es financen majoritàriament a través de subvencions públiques en funció de la seva representativitat, gràcies a les quotes dels militants o simpatitzants i de donatius particulars. Aquestes donacions tenen uns límits clars, que estan regulats per la llei sobre finançament de partits que es va reformar el 2007 i el 2012.

Una de les presumptes irregularitats que el "cas Bárcenas" ha posat al descobert és que moltes de les aportacions i donacions privades al PP superaven el límit que preveu la llei: que fins al 2008 era de 60.000 euros l'any i ara, de 100.000.

La llei és clara, per tant, en relació amb el que està permès. Segons alguns experts, però, el que no hi ha són mitjans ni voluntat política per aplicar-la. El Tribunal de Comptes és l'encarregat d'imposar sancions, però després de quatre anys, totes les infraccions prescriuen.

Segons l'última reforma de llei de finançament de partits:

- Les formacions polítiques han de fer públics, a través de la seva pàgina web, tots els comptes, crèdits, condonacions de deute i ajudes. Una informació a la qual tothom ha de tenir accés de manera senzilla i gratuïta.

- Pel que fa a les aportacions privades, els partits polítics no poden rebre, ni directament ni indirectament, donacions d'empreses que facin obres o serveis per a les administracions públiques.

- Tampoc no poden rebre donacions anònimes, i les que procedeixin d'una mateixa persona o empresa no poden ser superiors als 100.000 euros anuals.

- La llei també prohibeix a les entitats la condonació de crèdits superiors als 100.000 euros l'any.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut