L'"E.coli" ha afectat unes 4.000 persones a França i Alemanya. (Foto: Reuters)
L'"E.coli" ha afectat unes 4.000 persones a França i Alemanya. (Foto: Reuters)
Brussel·les

Llavors contaminades d'"E. coli" han arribat a Espanya

La UE ha advertit Espanya i sis països comunitaris més sobre partides de llavors de fenigrec importades d'Egipte el 2009-2010 que podrien estar relacionades amb els brots del bacteri "E. coli" a Alemanya i França. "No hi ha 'E. coli' a Espanya, però és un dels set països" on s'han distribuït aquestes llavors, segons el portaveu de Sanitat de la Comissió Europea, Frederic Vincent. L'avís s'ha difós pel Sistema d'Alerta Ràpida d'Aliments i Pinsos (RASFF) després que l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC) han publicat un informe que apunta a aquestes llavors.

Actualitzat
El document indica que les investigacions fetes en diversos països han mostrat fins ara que les llavors de fenigrec importades d'Egipte estan relacionades amb els brots d'Alemanya i França. Això no obstant, Frederic Vincent recalca que "encara hi ha molta incertesa sobre si aquesta és realment la causa comuna de totes les infeccions, ja que encara no hi ha resultats bacteriològics positius". Tot i això, les autoritats europees van investigar la traçabilitat d'aquestes llavors per esbrinar on havien estat distribuïdes, i van trobar que van arribar al mercat comunitari per Itàlia, des d'on van ser venudes a Espanya, Alemanya, França, el Regne Unit, Holanda i Àustria. En aquests moments, les autoritats d'aquests països estan treballant per determinar el parador dels diferents enviaments d'aquestes llavors.

L'informe de l'EFSA i ECDC constata que el consum de brots és el "vehicle d'infecció sospitós" en els brots d'"E. coli" d'Alemanya i França, i que la soca O104:H4 trobada en tots dos països "és la mateixa", la qual cosa apunta a un "vincle potencial" entre els dos episodis. Afegeix que el lot de llavors de fenigrec importades el 2009 "sembla estar relacionat" amb el brot de França, mentre que "es considera" que un altre lot del 2010 "està relacionat" amb el brot alemany. Això no obstant, aquest possible vincle "no explica" el cas més recent de Suècia, actualment en investigació i en el qual, ara per ara, no hi ha indicis de consum de brots.

El document afegeix que les llavors per brots es venen sovint barrejant diverses varietats, de manera que durant el reempaquetatge es podrien haver contaminat les unes a les altres.
Anar al contingut