Madrid

Llarena suspèn de funcions Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Romeva, Rull i Turull

El jutge decreta la suspensió de càrrecs públics de tots ells, tret de Toni Comín, que encara pot presentar recurs

RedaccióActualitzat

Nou pas del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Suspèn dels seus càrrecs els processats per delictes de rebel·lió: Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull.  El setè processat per aquest motiu, Toni Comín encara té possibilitat de recurs.

La suspensió és automàtica per l'article 384 bis de la llei d'Enjudiciament Criminal, inclosa en la reforma del 1989 i pensada per a casos de terrorisme. Aquest article estableix que els investigats per delictes de terrorisme o rebel·lió perden el seu càrrec un cop s'hagi signat la interlocutòria de processament i s'hagi decretat la presó provisional.

La decisió podria obrir ara un conflicte entre el Tribunal Suprem i el Parlament de Catalunya, que en el seu reglament estableix que per a una suspensió d'un diputat cal que el ple "ho acordi per majoria absoluta". A partir d'ara, deixa al Parlament la possibilitat que els processats suspesos puguin ser substituïts per altres de les seves llistes.

El magistrat ha conclòs el sumari del procés per als acusats que no estan fora de l'Estat espanyol. Pel que fa als que estan en altres països els declara fugats.

Llarena activa aquest mecanisme de suspensió després que el 27 de juny la Sala d'Apel·lacions del Tribunal Surem va desestimar els 15 recursos presentats per les defenses i VOX, i va confirmar el processament dels 25 investigats per delictes de rebel·lió, malversació i desobediència. Ho va fer adduint que s'havia produït una "rebel·lió sense armes" per derogar a Catalunya la Constitució i l'Estatut.

 

 

Artadi: "Altera les majories parlamentàries"

Després d'aquesta decisió de Llarena, la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Elsa Artadi, ha acusat el Tribunal Suprem de voler "alterar majories parlamentàries". En la roda informativa posterior a la reunió de l'executiu, la portaveu ha dit: "Veurem què fa el Suprem i què decideix fer el Parlament".

Des de Berlín, Carles Puigdemont ha carregat contra la decisió de Llarena a través de Twitter. Ha dit que es tracta d'una decisió que "descriu el nivell de qualitat democràtica de l'Estat", i ha afegit que és una "justícia que continua fent política"

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut