Pablo Llarena i Joaquim Forn
Pablo Llarena i Joaquim Forn

Llarena nega la llibertat provisional a Forn per quarta vegada

El jutge considera que es manté el risc de reiteració delictiva i de fugida

Actualitzat

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, nega per quarta vegada la llibertat provisional a Joaquim Forn. Llarena també ha ratificat la fiança de 2,1 milions d'euros que va imposar als líders independentistes processats.

 

 

Risc de reiteració delictiva

El jutge considera que hi ha risc de reiteració delictiva i de fuga. Llarena considera que el fet que Forn hagi renunciat a ser diputat i a la política no impedeix la reiteració delictiva.

"És cert que el recorrent ha renunciat a la seva acta de diputat i ha manifestat que abandonarà la política, però no es pot desconèixer que, fins fa pocs mesos, ocupant la Conselleria d'Interior del govern autonòmic, i no des de la seva posició de diputat, va ser un dels referents en els comportaments orientats a la imposició de la independència en la forma que resulta de la causa (i res indica que, si es repetís la mateixa situació, no ho continués sent) mitjançant actuacions que es van planejar i l'execució es va desenvolupar almenys des de novembre del 2015 fins a l'octubre del 2017, encara que el recorrent s'hi incorporés posteriorment."

Llarena es basa en les intencions que pot tenir el govern independentista de persistir en "l'enfrontament amb l'Estat" tal com es descriu en el "Llibre blanc" un cop es recuperin les institucions.

" I recordant que no hi ha indicis que s'hagin abandonat de forma clara i definitiva la idea de l'enfrontament amb l'Estat, el que fins ara es manté en consideració que la definició estratègica del Llibre Blanc era persistir en l'acció un cop es recuperés el control de les institucions autonòmiques i que així se segueix proclamant en múltiples discursos públics."

 

Risc de fugida

Pel que fa al risc de fugida, Llarena considera que la gravetat de la pena a la qual s'enfronta és motiu suficient per justificar una fugida sobretot tenint en compte que Forn, "comparteix propòsit amb els fugats". A més el jutge diu en la seva interlocutòria que tindria el suport econòmic i material d'organitzacions que donen suport a la causa independentista, i rebutja les al·legacions que Forn va presentar pel seu missatge de suport als CDR.

El jutge també constata un "menyspreu a les decisions judicials" de Forn i fa expressa referència a la seva actuació per l'1-O.

"I no pot es eludir la rellevant gosadia amb què el processat va cooperar en l'execució dels fets i va desatendre l'ordenament jurídic i les decisions del Tribunal Constitucional i del Poder Judicial. L'actuació del processat com a nou conseller d'Interior, del qual depenia orgànicament i funcional el cos de Mossos d'Esquadra, va suposar l'aprovació d'un pla d'actuació que impedia a qualsevol agent complir amb la seva obligació d'evitar un referèndum declarat inconstitucional i que conduïa a la declaració d'independència."

També ha rebutjat la garantia hipotecària que Forn va proposar per avalar el seu compromís, perquè considera que és "insuficient la garantia patrimonial que ofereix".

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatJudicialJoaquim Forn
Anar al contingut