El jutge Pablo Llarena diu que no és competent sobre el trasllat del polítics presos
El jutge Pablo Llarena diu que no és competent sobre el trasllat del polítics presos

Llarena diu que no té competència per decidir sobre l'apropament dels presos independentistes

El jutge del Suprem contradiu el ministre Grande-Marlaska, que veu bé l'apropament, però creu que ha de ser el jutge qui ho permeti.

Actualitzat

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha assegurat que la competència per decidir en quin centre han d'estar els polítics presos no és seva. Per tant, Llarena contradiu el ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska que aquest mateix dijous ha dit que veu amb bon ull el trasllat dels presos, però considera que el jutge competent ha de donar el permís.

Denega la llibertat a Forcadell, Junqueras i Romeva

Llarena ho ha fet en un escrit en què ha tornat a denegar la llibertat de Carme Forcadell, Oriol Junqueras i Raül Romeva. El jutge considera que malgrat la constitució d'un nou govern a Catalunya persisteix el risc de reiteració delictiva i de fugida. I tampoc atén les raons personals i familiars esgrimides per tots tres. Ells demanaven, si no, un trasllat a una presó catalana, que Llarena diu ara que no depèn d'ell.
 

Simó, Corominas, Guinó i Barrufet

D'altra banda, i a petició de Simó, el jutge aixeca les mesures cautelars que pesaven sobre els processats per desobediència: Anna Simó, Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó i Ramona Barrufet. Per tant, ja no hauran d'anar a signar setmanalment a un jutjat, recuperen el passaport i poden sortir del territori estatal. Tots ells havien hagut d'abonar 25.000 euros per eludir la presó i ara se'ls retornen.


Rebuig a la recusació de Serret i Comín

Pablo Llarena també ha rebutjat aquest dijous la recusació que van presentar contra ell els exconsellers a l'exili Toni Comín i Meritxell Serret.
Tots dos van presentar una demanda civil contra el jutge i, basant-se en aquesta demanda, pretenien qüestionar la imparcialitat del magistrat.

 

 

El jutge els ha contestat que perquè l'existència d'un enfrontament als tribunals amb un jutge pugui actuar com a causa de recusació contra ell, la qüestió ha d'haver estat plantejada abans, i no després, que aquest magistrat s'ocupi d'un procés en el qual qui el recusa hi estigui implicat. El contrari permetria un frau de llei, recorda Llarena. 

El jutge Llarena decideix sobre la seva pròpia recusació presentada al Tribunal Suprem. Però els exconsellers a l'exili van presentar, simultàniament, una querella davant la justícia civil a Bèlgica contra el jutge Llarena, en la qual es denuncia que es "vulnera el dret a un procés judicial equitatiu i la presumpció d'innocència".

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatJudicial
Anar al contingut