Ple municipal a l'Ajuntament de Llançà (ACN)
Ple municipal a l'Ajuntament de Llançà (ACN)

Llançà se suma a Celrà i Girona i també rebutja les maniobres de l'exèrcit

Llançà es mostra contrari a la presència de l'exèrcit al seu municipi i se suma a Celrà i Girona en la protesta contra la militarització

RedaccióActualitzat

El municipi empordanès de Llançà s'ha sumat a la negativa a acollir les maniobres que l'exèrcit ha planificat a la població aquest febrer. Llançà ha recordat al Ministeri de Defensa que el ple municipal va aprovar fa mesos una moció declarant-se "territori desmilitaritzat".

L'escrit rebut de l'exèrcit els avisava que tenien previst fer exercicis al seu terme els dies 6, 16,17 i 28 de febrer. Pere Vila, alcalde del municipi, apunta que les actuacions es fan en una zona de muntanya entre Llançà i Colera, tot i que aquest dijous s'han pogut veure alguns soldats a peu a la carretera que uneix els dos municipis.

Davant d'això, aquest divendres Llançà ha reiterat a l'exèrcit la seva oposició municipal, esperant que atenguin la seva demanda i s'aturin els exercicis previstos, tal com apunta l'alcalde Pere Vila.

"Llançà es va declarar territori desmilitaritzat a través d'una moció que sembla que ara ha caigut en un sac trencat i això és preocupant."

L'ajuntament del municipi de l'Alt Empordà ha reclamat al Ministeri de Defensa, a la subdelegació del Ministeri de Defensa a Girona i a la base militar de Sant Climent Sescebes, per mitjà d'un escrit, que s'abstinguin de fer maniobres a peu i amb vehicles pel seu terme.

Celrà i Girona, també contra les maniobres

El conflicte es va iniciar aquest dimecres amb un comunicat de l'exèrcit als Ajuntaments de Girona i Celrà, on s'indicava que es faria un desplegament militar en aquests dos municipis per dur a terme nous exercicis.

Les reaccions de rebuig per part dels ajuntaments de les dues localitats no van tardar a arribar. Tant l'Ajuntament de Celrà, per mitjà d'un ban municipal en què explicava la seva posició, com l'Ajuntament de Girona van oposar-s'hi. Les maniobres estan previstes de fer-se entre Sant Miquel i les Gavarres, a cavall entre els termes de Girona i Celrà.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, creu que les maniobres militars que l'exèrcit preveu són una "greu irresponsabilitat".

" Nosaltres farem responsables absoluts de qualsevol incident o accident que pugui haver-hi en qualsevol dels nostres ciutadans a l'exèrcit i, en aquest cas, al govern, perquè entenem que, si oferien diàleg, si oferien fer les coses diferents, aquesta és una oportunitat que tenen."

Madrenas també ha apuntat que no ha trobat cap opció jurídica per prohibir-ho però que ha enviat un burofax urgent a l'exèrcit dient-li que el lloc és "molt transitat" i reclamant al delegat de l'Estat, Enric Millo, que aturi l'exercici militar. Tot i això, des de l'Ajuntament de Girona ja s'ha enviat requeriment a la comandància militar de Girona demanant la suspensió de les maniobres militars previstes per dilluns.

Anar al contingut