Liverpool

Liverpool ja és Capital Europea de la Cultura

La ciutat britànica de Liverpool és, des d'ahir a la nit i fins que acabi el 2008, la Capital Europea de la Cultura. Més de tres-cents cinquanta esdeveniments componen una atapeïda agenda que va obrir plana amb l'acte inaugural d'anit, un macroconcert amb actuacions d'artistes, més d'un miler, des d'escolars fins a l'exbeatle Ringo Starr. Precisament, aprofitant el llegat musical que van deixar Ringo, George, John i Paul, la ciutat vol trencar la seva imatge de ciutat de segona fila dins del Regne Unit.

Actualitzat
Les 10.600 persones que van assistir a l'acte inaugural a l'estadi Echo Arena de Liverpool van poder gaudir de les actuacions de The Wombats, The Farm, Echo and the Bunnymen, un concert a càrrec de l'Orquestra Filarmònica de Liverpool però, sens dubte, de l'aparició d'una de les icones de la ciutat, l'exbeatle Ringo Starr.

Durant l'eclèctic espectacle, es van fer referències a la història del Regne Unit, des del temps de la reina Victòria, al fenomen de la beatlemania, passant per la revolució industrial i el "Titànic" que va salpar del sud de les Illes Britàniques. No hi van faltar els colors dels equips de futbol de la localitat, el Liverpool i l'Everton, que es van encarregar de lluir un centenar de nens.

Havent hissat la bandera de Capital Europea de la Cultura, Liverpool espera rebre dos milions de visitants més que podran gaudir dels 350 actes programats, molts d'ells gratuïts.

Neix amb la voluntat de cohesionar Europa

La Capitalitat de la Cultura Europea és un títol que atorguen la Comissió i el Parlament Europeu a una o dues ciutats europees amb l'objectiu d'acostar les ciutats de la Unió. Tanmateix, la iniciativa és sobretot un motor de canvi per a la localitat que ostenta el títol que aprofita l'avinentesa per transformar les institucions culturals pròpies i projectar-les al món.

El 1985 Atenes es convertia en la primera Capital de la Cultura Europea i, fins avui, ho han estat més d'una trentena de ciutats, ja que algun any el títol ha estat compartit. Com aquest, en què Liverpool haurà de passar el relleu al municipi noruec de Stavanger.
Anar al contingut