La imatge de Litvinenko a l'hospital va fer la volta al món
La imatge de Litvinenko a l'hospital va fer la volta al món
Londres

Litvinenko, l'espia rus que va morir enverinat, treballava per als serveis secrets espanyols

Aleksandr Litvinenko hauria col·laborat amb el CNI en una investigació sobre la màfia russa i els vincles amb la classe política. El Regne Unit tindria prou indicis per considerar que Rússia està implicada en l'enverinament amb una substància radioactiva.

RedaccióActualitzat
Aleksandr Litvinenko, l'espia rus refugiat a la Gran Gretanya que va morir enverinat el 2006 a Londres, treballava per als serveis secrets espanyols. Ho ha revelat l'advocat de la vídua de l'espia, Ben Emmerson, que ha assegurat que Litvinenko treballava tant per Espanya com per al Regne Unit. El lletrat ha intervingut en una audiència prèvia a la investigació judicial del cas.

Segons l'advocat, Litvinenko va treballar diversos anys per l'MI6, l'espionatge britànic, que al mateix temps li va demanar, just abans de la seva mort, que col·laborés amb els serveis secrets espanyols (el Centre Nacional d'Intel·ligència, CNI) en la investigació sobre la màfia russa i els seus vincles amb la classe política. Tant Londres com Madrid van pagar pels serveis de Litvinenko.

L'advocat ha considerat que les autoritats britàniques no van exercir bé el deure de protecció de l'espia trànsfuga, que va morir enverinat amb poloni 210, una substància radioactiva.

Un dels responsables de la investigació judicial sobre les causes de la mort ha indicat que el Regne Unit té elements "'a priori' suficients" per considerar que Rússia està implicada en l'enverinament de l'espia. El principal sospitós és, per Londres, Andrei Lugovoi, l'agent secret rus amb qui Litvinenko va prendre un te en un hotel de la capital britànica. L'afer Litvinenko és motiu de disputa entre Moscou i Londres, per la negativa d'extradir Lugovoi. Rússia ha demanat ser present a la investigació com a "part interessada".

Anar al contingut