L'IRTA presenta a Mollerussa noves varietats de fruita dolça més resistents i gustoses per incrementar el consum

L'IRTA presenta a Mollerussa noves varietats de fruita dolça més resistents i gustoses per incrementar el consum

L'IRTA presenta a Mollerussa noves varietats de fruita dolça més resistents i gustoses per incrementar el consum

Pla general de diverses persones observant les noves varietats de fruita dolça presentades a la XXI Jornada Fructícola de l'IRTA, el 19 d'octubre de 2016. (Horitzontal)

Pla general de diverses persones observant les noves varietats de fruita dolça presentades a la XXI Jornada Fructícola de l'IRTA, el 19 d'octubre de 2016. (Horitzontal)

ACN Mollerussa.-L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha presentat en el marc de la XXI Jornada Fructícola a Mollerussa noves varietats de fruita dolça de pinyol que són més resistents a plagues com el foc bacterià i a més a més són més gustatives al paladar. Amb això es busca incrementar el consum de fruita que aquí encara se situa en nivells inferiors al d'altres països com Itàlia o Grècia. El tècnic de l'IRTA, Ignasi Iglesias, ha explicat que aquestes noves varietats que estan basades amb models dels EUA es paguen allà a un preu fins a tres vegades més elevat que les comunes com poden ser la Golden i la Fugi, en poma. Iglesias també ha alertat que en fruita de pinyol, tot i la innovació que hi ha hagut els darrers anys, el fet que alguns pagesos avancin la collita uns deu o dotze dies, fa que el producte perdi qualitat i per tant els consumidors deixin de comprar-ne.

Iglesias ha explicat que les dos principals novetats que s'han presentat a la XXI Jornada Fructícola són la incorporació de la resistència a les plagues en pomes i també l'alta qualitat gustativa que s'ha aconseguit dels fruits amb noves textures més ''sucoses, crocants i aromàtiques'' que les fan més ''fàcils de menjar''. Iglesias ha assegurat que aquestes noves varietats basades amb patrons dels EUA es vénen allà a 7 dollars el quilo, quan les comunes es vénen 3 vegades més barates.Tot plegat, ha dit Iglesias, sense estar ''manipulades genèticament'', ja que són una ''hibridació natural'' que els aporta la resistència d'un ''pare'' que suporta bé malalties com el motejat o fins i tot el foc bacterià, que de comú, ataca la planta, assecant el brot i no mata l'arbre. Aquesta tolerància és ''fantàstica'', ha remarcat Iglesias, perquè si una explotació pateix un atac de foc bacterià, aquesta varietat ''ni se n'adona''. Iglesias però, ha remarcat que aquestes varietats no seran ''a l'abast'' de tots els agricultors que en vulguin plantar ja que s'han limitat a ''grups de producció'' que ja les han començat a cultivar i comercialitzar sota la seva marca i de fet aquest hivern ja es començaran a trobar al mercat.Segons Iglesias el consum al país ha baixat amb tot tipus de fruita. Bàsicament ho ha relacionat al fet que tot i la important innovació en varietats, l'avançament de la collita uns 10 o 12 dies perquè els fruits visualment ja es veuen madurs tot i no estar-ne, fa que quan arribin al mercat i els consumidors els compren, s'adonin que no tenen el gust que haurien de tenir i per tant deixen d'adquirir-los. A l'Estat el consum de per exemple préssec se situa en 3,2 quilos per habitant i any, mentre que a Itàlia és de 18 quilos i a Grècia 22.Possibilitats amb l'exportació a XinaUn dels ponents que ha participat a la jornada, Daniel Desmartis, de l'empresa xilena Gesex, ha exposat l'experiència que està vivint Xile amb l'exportació de fruita de pinyol a destins llunyans de l'Àsia com la Xina. En aquest sentit, ha destacat que tot i els problemes que suposa enviar aquestes varietats que tenen un curt període de conservació en fred, a tants quilòmetres de distància, el mercat xinès està interessat en comprar i així ho estan constatant a Xile. És per això que fent la comparativa amb la realitat catalana, Desmartis s'ha mostrat convençut de les possibilitats que té Catalunya d'exportar part de la seva producció de fruita de pinyol a la Xina, ja sigui a través del transport marítim o aeri, treballant bé l'empaquetament que garanteixi una òptima conservació dels fruits fins a l'arribada al seu destí. 1.500 persones a la XXI Jornada FructícolaLa Jornada Fructícola que s'està desenvolupant aquest dimecres en català i demà dijous en castellà a la finca experimental de l'IRTA a Mollerussa preveu l'assistència d'unes 1.500 persones durant els dos dies. A banda de les conferències i l'exposició varietal (110 de les 240 amb què s'està treballant) que tenen lloc en una carpa, la jornada també compta amb un recinte expositiu que compta amb la participació d'unes 90 firmes que presenten les seves novetats relacionades amb el món de l'agricultura i el cultiu de fruita dolça.