Bagdad

L'Iraq i Síria restableixen les relacions diplomàtiques després de 25 anys

L'Iraq i Síria han restablert totalment relacions diplomàtiques bilaterals després del seu trencament ara fa més de 25 anys. Ho han anunciat des de Bagdad els ministres de tots dos estats, en la primera visita del cap de la diplomàcia siriana a l'Iraq des de la invasió liderada pels Estats Units el 2003. L'any 1980, al començament de la guerra de vuit anys que va enfrontar l'Iraq i l'Iran, el llavors president iraquià, Saddam Hussein, va decidir trencar les relacions amb Síria per protestar pel suport de Damasc al règim de Teheran.

Actualitzat

Els ministres d'Afers Estrangers de tots dos països han fet l'anunci aprofitant una visita del ministre sirià a Bagdad. La reconciliació d'aquests dos països coincideix amb els esforços per trobar una sortida diplomàtica a la violència de l'Iraq. És en aquest context que l'Iran s'ha ofert per acollir aquest cap de setmana una cimera que reuneixi en una mateixa taula els líders de tots tres països. L'Iran pren, doncs, la iniciativa després de la crida nord-americana i britànica a una major implicació d'aquest país i de Síria per solucionar el conflicte iraquià.

La iniciativa ha agafat per sorpresa les autoritats nord-americanes, que continuen mantenint el setge contra la insurgència a l'Iraq en forma de raids aeris. Els atacs han tingut avui més conseqüències dramàtiques sobre la població civil. Hi han mort un nadó de només sis mesos i dues persones més.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut