Bagdad

L'Iraq acusa Blackwater d'haver assassinat "premeditadament" 17 civils

El govern iraquià emprendrà accions legals contra la companyia de seguretat Blackwater per la matança el mes de setembre a Bagdad de 17 persones, segons l'últim balanç de víctimes. El govern iraquià ha acusat els agents de seguretat de Blackwater de "matar deliberadament" les 17 persones quan custodiaven un comboi nord-americà a Bagdad. Una comissió investigadora creada pel primer ministre iraquià per aclarir aquells fets no ha trobat proves que els agents actuessin en defensa pròpia.

Actualitzat
Les conclusions finals de la investigació indiquen que els combois de l'empresa de seguretat, amb seu a l'estat de Carolina, no van ser sotmesos a foc directe o indirecte abans que els guàrdies disparessin. El portaveu del govern, Ali al-Dabbagh, va dir diumenge en un comunicat que "ni tan sols van ser colpejats per una pedra".

Diumenge es va reunir per primera vegada una comissió conjunta dels Estats Units i l'Iraq amb la missió de supervisar les operacions de seguretat, després que el passat 16 de setembre el tiroteig acabés amb la vida de diversos civils iraquians a Bagdad.

Aquest comitè, creat pel primer ministre, Nuri al-Maliki, va assegurar que les víctimes mortals ascendeixen a 17 i els ferits, a 23. A més, set vehicles van patir diversos danys o van ser cremats. També va dir que es tracta d'un crim portat a terme de manera deliberada i va recomanar que els implicats assumeixin les seves responsabilitats davant la llei.

Al-Dabbagh va informar que l'executiu contrastarà la investigació amb les dades que faciliti la comissió conjunta i que, "després, adoptarà els procediments legals necessaris" perquè Blackwater "assumeixi la seva responsabilitat".

Ara mateix, hi ha obertes quatre investigacions més sobre l'incident, dues de dirigides des dels Estats Units. Precisament divendres, la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, va dir que es reforçarien les mesures de control sobre l'empresa de seguretat privada.
Anar al contingut