Lausana

Acord entre Teheran i les sis potències sobre el programa nuclear iranià

El pacte assolit després de vuit dies de negociacions preveu que el programa iranià d'enriquiment d'urani sigui limitat i se supervisi durant un període de 25 anys

RedaccióActualitzat

Les sis potències internacionals (els Estats Units, Rússia, la Xina, el Regne Unit, França i Alemanya) i l'Iran han arribat a un principi d'acord sobre el programa nuclear iranià. La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, i el ministre d'Afers Exteriors de l'Iran, Javad Zarif, han presentat aquest acord, que arriba després de vuit dies de negociacions a la ciutat suïssa de LausanaEls termes exactes d'aquest acord es negociaran d'ara fins al 30 de juny, la data límit per aconseguir un pacte definitiu que tanqui 12 anys de disputes sobre aquesta qüestió.

Mogherini ha declarat que el principi d'acord d'aquest dijous és un "pas decisiu" per solucionar el litigi nuclear. Per la seva banda, Zarif ha destacat que el seu país podrà continuar enriquint urani i desenvolupant la tecnologia nuclear. Pel cap de la diplomàcia iraniana, s'ha passat d'una "situació en la qual ningú es fiava de ningú" a un punt en què "tothom guanya" perquè, "a partir d'ara, podem avançar i resoldre els problemes".

Zarif també ha mostrat la seva esperança que l'aplicació d'aquest acord permeti millorar les relacions de Teheran amb els Estats Units. "Tenim diverses diferències amb els EUA que es basen en una mútua desconfiança per assumptes del passat, però espero que una bona aplicació de l'acord permeti resoldre la desconfiança", ha dit el ministre d'Exteriors iranià.

Què s'ha acordat?

L'acord preveu que el programa iranià d'enriquiment d'urani sigui limitat i se supervisi durant un període de fins a 25 anys. Durant un quart de segle, a més, hi haurà "controls estrictes" de totes les activitats nuclears iranianes per part de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA). Teheran també haurà de diluir o enviar a l'exterior el 95% de l'urani que ja ha produïtL'OIEA tindrà més accés a les plantes iranianes per tal d'aclarir afers pendents, tant del passat com actuals.

Dos terços de les capacitats d'enriquiment d'urani hauran d'estar sota supervisió permanent durant els primers deu anys de l'acord. En aquest temps, l'enriquiment d'urani amb finalitats d'investigació i desenvolupament es podrà dur a terme de manera limitada i sota controls estrictes. Precisament l'enriquiment d'urani és una de les parts més sensibles de les ambicions nuclears iranianes, a causa del seu doble ús, tant civil com militar.

L'acord marc d'aquest dijous també fixa l'aixecament de les sancions imposades a la República Islàmica a causa del seu programa nuclear, tant les econòmiques com les diplomàtiques. El Consell de Seguretat de l'ONU adoptarà una nova resolució que doni suport aquest pla d'acció i restringirà les mesures punitives durant un temps determinat. 

 

En virtut del pacte, la planta d'enriquiment de Natanz serà l'única del país, mentre que la instal·lació subterrània de Fordo es convertirà en un centre científic civil. A Fordo, una de les instal·lacions iranianes més polèmiques, no s'hi enriquirà urani però sí que hi haurà mil centrifugadores de gas, que tindran usos científics. En total, el número de centrifugadores al país es reduïrà de les 19.000 actuals a 6.000.

Pel que fa a la planta d'aigua pesada d'Arak, l'acord estipula que una societat internacional la remodelarà perquè no produeixi plutoni i el combustible que s'hi ha utilitzat s'exportarà a un altre país.

"Avenços significatius" en el vuitè dia

Després de vuit dies consecutius de negociacions i d'haver esgotat el termini fixat inicialment per a arribar a un acord, aquest dijous al matí Zarif s'ha mostrat més aviat optimista i ha indicat que s'havien "fet avanços significatius, però encara no hi ha cap resultat final". L'optimisme s'ha disparat quan els negociadors de la UE han demanat als periodistes que tornessin al centre on se celebren les negociacions per una conferència de premsa, la qual cosa ha fet incrementar els rumors que s'havia assolit un acord.

Poc abans de la roda de premsa, alguns dels líders presents a Lausana ja han deixat entreveure la "fumata blanca" a través dels seus comptes a les xarxes socials:

 

 

 

Diversos líders internacionals, començant pel president dels Estats Units, Barack Obama, també han reaccionat al pacte assolit aquest dijous a la ciutat suïssa. Fins a finals de juny, l'anomenat "grup 5+1" i el govern iranià acabaran de desenvolupar l'acord. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut