Teheran

L'Iran no renuncia a enriquir urani, però diu que acceptarà inspeccions sorpresa si l'AIEA porta les regnes del cas

Primera reacció oficial de l'Iran després de la presentació de l'informe de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA). Segons Mohamed Saidi, alt càrrec del programa nuclear iranià, el seu país acceptarà visites sorpresa dels inspectors de l'AIEA si el seu cas es manté en aquest organisme. L'agència de l'ONU va publicar ahir l'últim informe sobre el programa nuclear de la república islàmica, en què afirmava que l'Iran no compleix les exigències del Consell de Seguretat. Mentrestant, l'ONU estudia una resposta.

Actualitzat

El vicepresident de l'Agència de l'Energia Atòmica de l'Iran ha expressat la seva convicció que el dossier de l'AIEA no ha de ser tractat a l'ONU, ja que l'agència "té encara la capacitat necessària per estudiar el cas nuclear iranià". I, precisament, Saidi ha afirmat que Teheran està disposat a acceptar inspeccions sorpresa sempre que el cas es mantingui dins l'organisme de control nuclear.

L'alt càrrec ha explicat que l'Iran ja li ha fet saber a l'agència de l'ONU la proposta a través d'una carta entregada dijous passat. Segons Saidi, "durant els últims anys han estat resolts els afers importants entre l'Iran i l'agència i només han quedat algunes preguntes a les quals estem disposats a respondre"; preguntes que l'Iran, afegeix, no considera importants.

Tot i això els ulls de mig món estan pendents dels moviments que fa l'Iran, que de moment no atura el seu programa d'enriquiment d'urani. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides es reunirà la setmana que ve a París i després a Nova York per negociar la seva resposta davant de l'Iran.

El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, ha tornat a deixar ben clar avui que l'Iran no pensa renunciar mai a la seva activitat nuclear. "La república islàmica de l'Iran -ha assegurat- no pensa negociar el seu dret a la utilització de la tecnologia nuclear civil". I és que el règim dels "ayatollah" sempre ha mantingut que aquesta tecnologia és únicament per a finalitats pacífiques i no pas per dotar-se d'armament atòmic tal com denuncia la comunitat internacional.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut