Teheran

L'Iran no alliberarà de moment l'única dona capturada amb els altres 14 marines per l'"actitud incorrecta" de la Gran Bretanya

La crisi entre l'Iran i la Gran Bretanya arran de la captura de quinze marines per part del règim de Teheran es complica per moments. Finalment, l'única soldat capturada amb els altres 14 militars de moment no quedarà en llibertat, tal com havien promès les autoritats iranianes. Segons el secretari del Consell Suprem de Seguretat Nacional de l'Iran, Ali Larijani, l'endarreriment es produeix per l'actitud incorrecta de les autoritats de la Gran Bretanya. A més un membre de l'Estat Major de l'exèrcit ha condicionat una solució al fet que la Gran Bretanya demani disculpes.

Actualitzat

Crisi diplomàtica en majúscules entre l'Iran i la Gran Bretanya. Semblava que el conflicte creat arran de la captura per part del règim de Teheran de quinze marines fa una setmana agafava vies de solucionar-se. L'Iran va fer públiques ahir imatges dels militars capturats fa una setmana, mentre anunciava que en les pròximes hores alliberaria l'única dona capturada amb el grup, Faye Turney. Ho deia el ministre d'Afers Estrangers iranià, Manucher Mottaki. Ell mateix oferia avui al Regne Unit la possibilitat que una delegació britànica visités els marines.

El govern de Londres contestava l'oferta de Mottaki: "Estem a l'espera de més detalls del govern iranià sobre la seva decisió d'actuar davant la nostra petició d'accés consular al personal de la Royal Navy", ha dit un portaveu del Foreign Office, que ha insistit que la diplomàcia britànica segueix "pressionant amb contundència pel seu immediat alliberament".

La situació, però, sembla haver-se complicat, perquè després d'aquests passos d'aproximació l'Iran ha anunciat que, de moment, no alliberarà la soldat capturada. I ha afegit que retarda el seu alliberament per, textualment, l'"actitud incorrecta" de les autoritats de la Gran Bretanya.

Paral·lelament el general Alireza Afshar, membre de l'Estat Major iranià, ha concretat que el govern britànic ha de demanar disculpes i oferir garanties que no violarà les aigües territorials d'aquest país per poder resoldre la crisi.

Els quinze marines van ser detinguts fa gairebé una setmana al golf Pèrsic, en suposades aigües jurisdiccionals iranianes, tot i que Londres ho nega i ha mostrat proves que eren en aigües de l'Iraq.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut