Teheran

L'Iran acusa els EUA de ser al darrere de l'atemptat suïcida que ha causat 35 morts a la frontera amb el Pakistan i l'Afganistan

A les vuit del matí, un suïcida s'ha immolat a la desèrtica província iraniana de Balutxistan-Sistan -situada en el triangle que formen l'Iran, l'Afganistan i el Pakistan- i ha mort vint-i-nou persones, entre elles sis alts comandaments dels Guardians de la Revolució. L'atemptat no té cap relació amb les polèmiques eleccions del juny, sinó amb les accions d'un grup rebel sunnita local que diu que defensa els drets de l'ètnia de la zona. Com sol fer habitualment, el règim n'ha culpat Occident a través d'un comunicat. El govern dels EUA ha negat qualsevol implicació i ha condemnat l'atac.

Actualitzat
Una trentena de persones, entre ells dos alts comandaments dels cossos d'elit dels Guardians de la Revolució, han mort en l'atemptat més mortífer dels darrers anys a la província iraniana de Balutxistan-Sistan. L'atac suïcida ha tingut lloc quan la guàrdia oficial es dirigia a una trobada amb els líders tribals de la zona i l'ha reivindicat el grup de resistència sunnita Jundollah. La televisió iraniana ha informat que, a més, hi ha una quarantena de ferits greus.

Els fets han passat a la ciutat de Sarbaz, al sud de l'Iran, en una zona de forta inestabilitat que fa frontera amb l'Afganistan i el Pakistan. Allà opera un grup insurgent islamista anomenat Jundollah, que el govern creu que té el suport dels Estats Units. Són habituals els atemptats d'aquestes milícies contra interessos xiïtes.

A través d'un comunicat, els Guardians de la Revolució iranians han acusat Occident: "No hi ha dubte que aquesta acció inhumana i salvatge va en la línia de l'estratègia satànica dels enemics ferits del nostre sistema. Volen fer miques la unitat entre xiïtes i sunnites, i causar fractures entre els iranians. Intenten mostrar que les mesures democràtiques i de seguretat dels Guardians de la Revolució a la depauperada regió del sud-est del país no són eficients."

El govern nord-americà ja ha negat qualsevol relació amb l'atac. El portaveu del departament d'Estat, Ian Kelly, ha declarat: "Condemnem aquest acte de terrorisme i lamentem la pèrdua de vides innocents. Els informes de la presumpta implicació dels EUA són absolutament falsos."

Aquest atac és el més greu que han viscut en els últims anys els Guardians de la Revolució, un cos creat fa 30 anys per defensar els valors ideològics del règim i que també s'ocupa de la seguretat a les zones frontereres més conflictives.

Anar al contingut