Madrid

L'IPC es dispara al març i se situa en el 4,5%, la xifra més alta des del juliol de 1995

El preus s'han disparat el mes de març al conjunt de l'Estat. Han pujat un 0,9% respecte al febrer, segons les dades de l'Institut d'Estadística, un increment mai vist en aquest mes com a mínim en els últims quinze anys. A Catalunya l'increment mensual dels preus és del 0,8%. El març acostuma a ser inflacionista perquè s'acaben les rebaixes d'hivern i s'encareixen la roba i les sabates, però aquest mes, a més, s'han apujat sobretot els productes i els serveis relacionats amb el petroli i el sector de l'hostaleria. En un any els preus han pujat un 4,5% tant al conjunt de l'Estat com a Catalunya.

Actualitzat

La taxa d'inflació anual s'ha situat en el 4,5% al març, la més alta des del juliol del 1995, i és que els preus han augmentat aquest mes passat un 0,9% a tot l'Estat i un 0,8% a Catalunya respecte del mes anterior, segons l'Intitut Nacional d'Estadística. La tendència alcista, doncs, es manté per l'encariment del petroli i algunes matèries primeres.

La inflació subjacent, que exclou l'índex general dels aliments frescos i l'energia, també ha pujat una dècima al març i la taxa interanual s'ha situat en el 3,4% després d'haver experimentat una pujada del 0,7% respecte del febrer.

L'alça dels preus al març és conseqüència de l'encariment del vestit i el calçat, que s'han apujat al març un 3,4%, per l'inici de la temporada primavera-estiu. Aquest mes passat també s'han apujat, tot i que menys, el transport (1,7%), l'oci i la cultura (1,2%), els hotels, bars i restaurants (1%), l'habitatge (0,7%), entre d'altres.

Però l'anàlisi de l'evolució dels preus els últims dotze mesos reflecteix una altra vegada que el petroli i els aliments són els principals responsables de l'agument dels preus. El capítol de transports, que recull l'encariment dels carburants, ha pujat l'últim any un 7,5%, i els aliments, un 6,9%. Els productes bàsics acumulen alces espectaculars: la llet, un 27%; els ous, un 12%; el pa i la fruita, un 11%, i el pollastre, un 9%.

Per comunitats autònomes, les preus han pujat per sobre de la mitjana a Cantàbria (5%), les dues Castelles (4,8%), Aragó i Astúries (4,7%), les Canàries, Extremadura i Galícia (4,6%). A Andalusia, el País Valencià, el País Basc i La Rioja, així com Catalunya, es mantenen els nivells de l'Estat, mentre que se situen per sota Múrcia (4,4%), les Balears (4,3%), Madrid (4,2%) i Navarra (4%).

Pel que fa a l'índex de preus al consum harmonitzat, ha augmentat dues dècimes, dins al 4,6%, al març.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut