Madrid

L'IPC baixa tres dècimes al desembre i tanca el 2008 a l'1,6% a Catalunya

El 2008 tanca amb una inflació a Catalunya de l'1,6%, i en el conjunt de l'estat, de l'1,4%, la taxa més baixa dels últims deu anys. Aquestes xifres han provocat lectures diferents entre empresaris i sindicats. La patronal creu que hauria de servir per deixar de perdre competitivitat via preus. Pel contrari, els sindicats creuen que s'ha d'aprofitar per apujar els sous per sobre de l'IPC, com a mesura per reactivar el consum i superar la crisi.

Actualitzat
La disminució del 0,3% de l'índex de preus al consum (IPC) respecte al novembre es deu, sobretot, a la disminució dels preus dels transports (-3,4%) per la baixada del preu del petroli, de les comunicacions (-0,5%) i de l'habitatge (-0,4%). En canvi, durant aquest mes van pujar de forma més significativa l'oci i la cultura (1,9%), els aliments i les begudes no alcohòliques (0,3%) i el parament de la llar (0,2%).

Pel que fa a la variació interanual, però, només el grup del transport (-5,9%) i el de les comunicacions (-0,3%) es van situar en valors negatius, mentre que van registrar valors positius els serveis relacionats amb el sector de l'habitatge, com la llum, l'aigua o els lloguers (6%), l'ensenyament (5,4%), el grup dels hotels, cafès i restaurants i el de les begudes alcohòliques i el tabac, (3,9%), el grup dels aliments i les begudes no alcohòliques (2,6%), el grup del parament de la llar (2,4%), la roba i el calçat (0,6%), l'oci i la cultura, (0,5%), les medicines, (0,2%) i altres (3,7%).

Barcelona, per sobre de la mitjana; Tarragona, la menor inflació interanual de Catalunya 

Barcelona és l'única demarcació que registra una inflació interanual per sobre de la mitjana, i se situa en l'1,8%. La variació dels preus del desembre respecte al mes anterior va ser de -0,2%. Les comarques gironines van registrar una disminució dels preus del 0,6% al desembre respecte al mes anterior. Això va deixar la inflació interanual en l'1,2%, quatre dècimes de punt per sota de la mitjana. Les comarques de Lleida són les que van registrar la major caiguda mensual de preus de Catalunya, d'un 0,8%, el desembre passat. Això va deixar la inflació interanual de la demarcació en l'1,1%. Les comarques tarragonines van registrar la menor inflació interanual de Catalunya al desembre, fixada en el 0,9%. En aquest mes, els preus en aquesta demarcació van baixar un 0,6% respecte a l'anterior.

A Espanya, la més baixa en deu anys

La taxa interanual de l'IPC del mercat estatal es va situar en l'1,4%, la més baixa des del desembre del 1998, i un punt per sota de la que es va registrar el novembre del 2008. Els grups que més han influït en aquesta disminució han estat el del transport, sobretot per la reducció del preu dels carburants i lubricants; el dels aliments i les begudes no alcohòliques, que baixa set dècimes respecte al mes anterior, sobretot a causa de l'evolució del preu del peix fresc, la llet, els olis i les carns de boví, porcí i la cansaladeria, i el preu de l'habitatge, amb una reducció de la taxa anual de set dècimes, sobretot com a conseqüència de la baixada del preu del gasoil per a la calefacció.

La patronal vol recuperar competitivitat i els sindicats apujar els sous per sobre de l'IPC

Les patronals catalanes han valorat positivament la tendència a la moderació de la inflació, la qual cosa hauria de servir per deixar de perdre competitivitat via preus. Foment del Treball ha assenyalat que l'increment moderat de l'IPC ha de ser la via per "pacificar" la negociació col·lectiva en matèria de salaris durant 2009. Des de Pimec han indicat que la reducció de l'augment dels preus "hauria de permetre deixar de perdre competitivitat", mentre que la patronal de petites i mitjanes empreses, Fepime, ha reiterat que aquesta "sobtada i ràpida" caiguda dels preus és conjuntural per la disminuució dels preus energètics. 

Comissions Obreres
 ha demanat que els salaris pugin per sobre de l'IPC amb l'objectiu de reactivar el consum i ajudar així a superar la crisi. UGT creu que l'IPC "oficial" no es correspon amb el real, ja que l'impacte dels preus sobre els salaris dels mileuristes és molt més gran que en sous més alts.
Anar al contingut