Santiago de Compostel·la

L'interventor diu que no es considera culpable i que quan va sortir del tren "portava el mòbil a la butxaca"

Antonio Martín Marugán, que ha estat citat en qualitat de testimoni, ha arribat al jutjat tres quarts d'hora abans de l'hora prevista per a la declaració, les deu del matí. En el seu escrit de citació, el jutge pràcticament l'eximia de responsabilitat i apuntava com a hipòtesi més probable de causa de l'accident una conducció inapropiada del maquinista. Les caixes negres del tren revelen que la trucada es va acabar només onze segons abans que es produís el descarrilament.

RedaccióActualitzat
L'interventor que va trucar al maquinista del tren que va descarrilar a Santiago amb un balanç de 79 persones mortes instants abans de l'accident ha declarat davant del jutge que porta el cas. Antonio Martín Marugán, que ha estat citat en qualitat de testimoni, ha arribat al jutjat tres quarts d'hora abans de l'hora prevista per a la declaració, les deu del matí, i s'hi ha estat prop de dues hores.

L'interventor, a les preguntes dels periodistes que l'esperaven a l'entrada, ha afirmat que "en cap moment m'he considerat culpable" i ha afegit que "quan vaig sortir del tren portava el mòbil a la butxaca". D'aquesta manera ha donat a entendre que la trucada havia acabat en el moment de l'accident, un extrem que ja se sabia. De fet, les caixes negres revelen que es va acabar només onze segons abans que es produís el descarrilament. Martín Marugán també ha assegurat que físicament es troba bé, però psicològicament "tocat".

En el seu escrit de citació, el jutge pràcticament eximia l'interventor de responsabilitat i apuntava com a hipòtesi més probable de causa de l'accident una conducció inapropiada del maquinista. Pel magistrat, en principi, el seu comportament és correcte i s'ajusta als procediments de l'operador i a les pràctiques del sector. La trucada, doncs, no seria la causa del descarrilament, més enllà que es consideri desafortunada pel lloc o el moment en què es va fer.

La citació de l'interventor arriba després que va sortir a la llum la conversa telefònica entre el maquinista, Francisco José Garzón, imputat per 79 homicidis imprudents i múltiples lesions, i l'interventor. També se'n sap el motiu: li va demanar que entrés per una via concreta en una estació que encara era lluny per facilitar la sortida a una família amb fills petits que viatjava al tren. Va ser el mateix conductor del comboi qui va reconèixer aquest dimecres davant del jutge haver rebut aquesta trucada. Ni ell ni l'interventor que ara compareixerà davant del jutge van explicar en un primer moment l'existència d'aquesta trucada.

La trucada ha estat motiu de polèmica sobre si és o no habitual l'ús de telèfons per part dels maquinistes. Mentre que des de Renfe s'insisteix que els telèfons de feina són només per a situacions d'emergència, algunes veus sindicals asseguren que fer servir mòbils corporatius entre operaris és totalment normal.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut