Madrid

L'informe del Ministeri de l'Interior critica l'actuació dels Mossos l'1-O

RedaccióActualitzat

Novetats sobre la investigació judicial per l'organització del referèndum. Aquest divendres, precisament, s'ha filtrat a la premsa l'informe del Ministeri de l'Interior sobre l'actuació policial l'1 d'octubre. El document valora positivament la feina de les policies espanyoles i sobre els Mossos diu que va ser ineficaç.

En l'informe, el coronel Diego Pérez de los Cobos explica que el dia del referèndum les policies espanyoles es van trobar concentracions amb resistència pacífica però també parla d'algunes situacions de persones que feien ús de la força. En aquests últims casos -segons diu- van participar persones prèviament seleccionades entre les més radicals amb l'objectiu de dificultar la feina de la policia i no només votar.

 

Un fet que per al Ministeri de l'Interior acredita una organització prèvia. Assegura que es van detectar persones encaputxades a les escoles o fent falses cues en llocs de votació inexistents per provocar la intervenció de la policia. En el document també es diu que -en alguns casos- la policia va patir accions de violència en arribar i en marxar d'un lloc de votació, un fet que va obligar a la utilització de mitjans antidisturbis en determinades ocasions.

 

L'informe critica l'actuació dels Mossos

Molt diferent és, en canvi, la valoració que fa el representant del Ministeri sobre l'actuació dels Mossos. En l'informe es critica la policia catalana per les accions prèvies al dia 1 d'octubre.

Es parla de casos d'imatges difoses per les xarxes socials on -segons diu- es podien veure agents dels Mossos en actitud festiva quan anaven a notificar la prohibició d'obrir un local.

 

També hi ha crítiques per al mateix referèndum, perquè s'afirma que en la majoria de municipis -on només hi havia un lloc de votació i van actuar els Mossos- la Generalitat va oferir resultats electorals. Un fet que justifiquen perquè consideren que en alguns llocs de votació les urnes van ser entregades als Mossos un cop s'havia acabat la jornada i s'havia fet el recompte.

 

L'informe -enviat a la jutge que investiga l'organització del referèndum- desacredita la feina dels Mossos. Els Mossos, però, mantenen que van complir les seves ordres, van tancar 99 locals i es va actuar en funció de cada situació.

 

 

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés catalàReferèndum 1-O
Anar al contingut