Rocallaura

L'incendi a Rocallaura, que està controlat, és una revifada del foc que hi va haver per Sant Joan

Ja és el més important d'aquest any a Catalunya: ha afectat unes 800 hectàrees i n'ha cremat 717, entre bosc i conreus

RedaccióActualitzat

El foc a Rocallaura està controlat des de dos quarts de vuit del vespre. L'incendi ha cremat 717 hectàrees de vegetació agrícola i forestal. Els Bombers han informat que els efectius terrestres i tres mitjans aeris han inspeccionat i remullat els punts calents que encara quedaven en el perímetre al llarg d'aquest dimecres. El foc ha afectat als municipis de Ciutadilla (153,7 hectàrees), Nalec (424,75 ha), Sant Martí de Riucorb (117,5 ha) i Vallbona de les Monges (21,5 ha).

Durant la nit d'aquest dimecres es mantindrà la vigilància a la zona per revisar i remullar els punts calents.

Perímetre delimitat

Els bombers ja havien aconseguit estabilitzar poc després de les vuit del matí l'incendi al municipi urgellenc de Vallbona de les Monges. Ho ha confirmat el conseller d'Interior, Jordi Jané, a TV3 i Catalunya Ràdio. Tot i que continua actiu, ja s'ha pogut delimitar el perímetre. Jané ha actualitzat les hectàrees devastades per les flames:

"L'incendi afectaria gairebé unes 800 hectàrees. Ara n'hi ha comptabilitzades unes 780, amb molts punts calents encara. L'incendi és actiu, però està estabilitzat. Més d'un 60% són conreus de cereals i la resta seria zona forestal."

El conseller ha explicat que la majoria dels focs s'han originat per una burilla llançada des de la finestra del cotxe i, per tant, ha demanat molta precaució. En aquest cas, però, tant la consellera d'Agricultura com els Agents Rurals apunten que va començar a causa d'una soca enterrada que va quedar amb brasa des d'un foc que hi va haver per Sant Joan.

 



Segons Serret, les soques, en estar enterrades, han seguit cremant per sota des de la nit de Sant Joan però el foc no es visibilitzava a l'exterior, ni tan sols amb fum, fins que va sortir aquest dimarts, per un arbre que tenia la copa verda i semblava un arbre sa.

 

"Res feia indicar que hi hagués un foc latent que, unit als 30 graus de temperatura, al 30% d'humitat i a una velocitat del vent de 30 quilòmetres per hora, ha fet que es revifés el foc, sense que ningú ho pogués detectar."

La forta onada de calor, amb temperatures de fins a 40 graus, ha complicat molt la feina dels Bombers de la Generalitat, que aquest dimarts van haver de sufocar 86 focs. Jané ja preveu que avui tornarà a ser un dia difícil perquè les temperatures pujaran més i per la possibilitat de tempestes, amb descàrrega elèctrica, al centre del país.

Mentrestant, el Departament d'Interior manté en fase d'alerta el pla INFOCAT per risc alt d'incendi, que afecta 30 comarques. El risc és especialment important a les comarques del Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat, i a 17 municipis es prohibiran totes les activitats que puguin suposar perill d'incendi.

Un total de 48 dotacions terrestres i una dotzena de mitjans aeris treballen en l'extinció del foc de Rocallaura.

El flanc esquerre de l'incendi acaba a la zona cremada al juny; per això, els efectius concentren la feina al flanc dret. Les flames cremen al voltant del turó de l'Isidre, a l'oest del nucli urbà de Rocallaura. El foc afecta terrenys dels termes municipals de Vallbona, Ciutadilla i, sobretot, Nalec.

Com a mesura de precaució, s'ha evacuat un mas de fora del perímetre de l'incendi. Al nucli de Rocafort, s'ha demanat als veïns, mitjançant un pregó, que es tanquin a casa.

Els Mossos d'Esquadra han tallat la carretera LP-2335, entre Vallbona de les Monges i Nalec, i també l'L-201, entre el coll de la Portella i Maldà, que ja s'ha reobert.

Altres incendis

El de Rocallaura no és l'únic incendi actiu. En crema un altre a Santa Coloma de Farners, a la Selva, i encara no s'ha extingit el que es va declarar dilluns a Sant Feliu Sasserra, al Bages. A més, hi ha un incendi de vegetació agrícola a Pallerols, a la zona de la Panadella.

També es va declarar un foc en una zona d'horts i barraques a Montcada i Reixac, al costat de la C-33, cosa que va obligar a tallar durant una estona aquesta carretera a l'altura de la Llagosta en tots dos sentits. Els bombers van haver d'intervenir en dos incendis més a Puig-reig i a Vinyols i els Arcs.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut