L'imam de Ripoll no va superar els tests psicològics de confident, segons el CNI

Un autor intel·lectual establert al centre d'Europa hauria donat ordres a la cèl·lula dels atemptats de Barcelona i Cambrils, segons ha pogut saber TV3

Anna TeixidorActualitzat

El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) ja va reconéixer fa gairebé un any que va tenir contacte amb l'imam de Ripoll, considerat el líder del grup que va atemptar a la Rambla de Barcelona i a Cambrils. En aquell moment, la investigació encara havia de determinar si l'imam va arribar a ser un dels seus confidents.

Ara TV3 ha sabut que el CNI assegura que Es-Satty no va superar els testos psicològics que determinaven si se'l podia considerar una font fiable. I, tot i la relació, manté que en el moment dels atemptats no hi tenia vinculació.

Aquests contactes s'haurien produït mentre Abdelbaki es-Satty complia condemna a la presó de Castelló entre el 2010 i el 2014.

De fet, Es-Satty s'havia fet notar a la presó arran d'unes cartes a la fiscalia i al defensor del poble en què denunciava que se l'havia acusat de tràfic de drogues injustament.

Notícia relacionada: Abdelbaki es-Satty: retrat d'un impostor

Els mateixos companys de la presó i els funcionaris que van tractar amb ell han confirmat a TV3 que tenia una certa influència sobre els altres interns i hi havia contactes freqüents amb el subdirector de seguretat de la presó, que és qui gestiona les relacions amb els serveis d'intel·ligència. 

A l'espera que s'aixequi el secret de les actuacions, també hem sabut que Es-Satty va fer alguns viatges, entre ells un amb parada a Líbia, durant el qual se sospita que hauria pogut rebre alguna indicació.


Un autor intel·lectual establert al centre d'Europa

S'està investigant qui hi hauria darrere els atacs terroristes. Un autor intel·lectual establert al centre d'Europa, que subordinaria el paper d'Es-Satty a actuar seguint els seus encàrrecs. 

Es-Satty també hauria estat el referent religiós per a la seva tasca d'adoctrinament als joves que formaven part de la cèl·lula. Serà clau determinar si, en el viatge que van fer Younes Abouyaaqoub i Omar Hichamy a París l'11 d'agost, pocs dies abans dels atemptats, hi ha alguna trobada en què podien haver rebut algun tipus d'instrucció.

És important seguir els desplaçaments dels autors materials de l'atemptat a Europa, però també els d'Es-Satty, el qual es va identificar a la frontera de Melilla amb un vehicle que duia bombones de butà. Tota aquesta informació és clau no només per saber els moviments de la cèl·lula abans de l'explosió d'Alcanar, sinó, sobretot, per seguir-ne les connexions internacionals.

Notícia relacionada: 17A: Lliçons apreses?

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsTerrorisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut