Barcelona

L'IEC publica una gramàtica nova del català, més flexible i oberta als diferents parlars i registres

La institució ha treballat més de vint anys en el document, que substitueix la normativa de Pompeu Fabra

RedaccióActualitzat

La llengua catalana ja té gramàtica nova. L'Institut d'Estudis Catalans ha presentat l'obra, en què ha treballat durant més de vint anys. El document substitueix la normativa que Pompeu Fabra va establir el 1918 i que es va revisar per última vegada el 1933

A diferència de la de Fabra, la nova gramàtica és una gran obra col·lectiva, fruit de moltes aportacions i consensos, la primera que fa l'IEC com a institució. És una gramàtica més flexible i oberta pel que fa als diferents parlars i registres. L'obra té prop de 1.500 pàgines i, més que parlar de formes correctes o incorrectes, opta per assenyalar el que és adequat o inadequat en funció de si el registre és estàndard, literari o col·loquial, i també de la variant lingüística. 

Un exemple pràctic d'això és l'expressió per referir-se a l'hora.

  • Mentre que, a Catalunya, la forma adequada continuarà sent "dos quarts de cinc", a les Balears i al País Valencià s'admet normativament, a partir d'ara, que es pugui dir "les quatre i mitja". 

 

Un altre exemple són els pronoms febles

  • Fins ara havíem de dir "Els el donaré" o "Els la donaré" o "Els els donaré", però ara també s'admet que de manera col·loquial o informal es pugui dir "Els hi donaré", que és el que, de fet, diu la majoria de la gent.

Des de l'IEC defensen que la normativa sigui menys restrictiva i que ha tingut en compte l'ús i l'evolució de la llengua. Joandomènec Ros, president de l'Institut d'Estudis Catalans, ha definit la nova gramàtica com a diversa i democràtica.

"És més diversa, perquè reflecteix els parlars de tot el territori, i més democràtica, perquè no diu 'és així com s'ha de parlar i la resta és una cosa a oblidar'." 

Una de les coordinadores de la "Gramàtica de la llengua catalana", Gemma Rigau, ha explicat que és una gramàtica "nacional" en el sentit fabrià, que podrà "cohesionar" la llengua:

"S'ha fet una mirada a la llengua del conjunt del territori i no s'ha donat prioritat a un dialecte per damunt d'un altre."


El llibre està disponible des d'aquest dimecres a llibreries a un preu de 74 euros, i s'espera que, en menys d'un any, es pugui consultar per internet. També s'està elaborant una "Gramàtica essencial de la llengua catalana", que està previst que estigui acabada el 2017.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut