Madrid

L'Ibex cau un 1,44% amb l'interès del bo a 10 anys en el seu màxim històric del 6,37%

Els mercats financers han viscut una nova jornada negra. L'Ibex-35 ha tancat amb una caiguda de l'1,44%, perdent la cota dels 9.400 punts amb la prima de risc per sobre dels 370 punts bàsics i l'interès del bo espanyol a 10 anys escalant fins al 6,37%, el seu màxim històric. Als parquets, cauen les accions dels bancs italians, francesos i alemanys. I, mentrestant, la cancellera alemanya, Angela Merkel, pressiona al màxim perquè siguin els bancs privats els que assumeixin el deute grec. Pel Banc Central Europeu l'opció passa per perdonar part del deute. Alemanya no en vol ni sentir a parlar.

Actualitzat
La primera jornada borsària, després de conèixer els resultats de les proves de resistència a les quals l'autoritat bancària europea ha sotmès les entitats financeres, ha continuat la ratxa que va començar setmanes enrere, quan va repuntar la crisi del deute sobirà i els dubtes dels inversors van començar a llastar les borses d'Itàlia i Espanya.

Els valors que més pèrdues han registrat al final de la sessió han estat CaixaBank, Sacyr i Mapfre, tots tres amb retrocessos superiors al 4%, davant de Grifols (+1,12%) i Inditex (+0,37%), les dues úniques companyies que han aconseguit guanyar posicions.

Per la seva banda, els pesos pesants del selectiu han seguit la línia de la jornada i han tancat amb descensos, destacats en els casos de BBVA (-2,33%), Banc Santander (-1,83%) i Telefónica ( -1,38%).

A la resta de les principals places europees, Milà ha tornat a viure una sessió nefasta i ha s'ha desplomat un 3,1%, assetjada pels dubtes del mercat sobre el seu deute sobirà. Mentrestant, París (-1,8%), Frankfurt (-1,4%) i Londres (-1,2%) també han finalitzat la jornada amb números vermells.

Al mercat de divises, l'euro ha perdut posicions respecte al dòlar i quan s'ha tancat la jornada el canvi entre les dues monedes ha quedat establert en 1,4044 unitats.

Bankia rebaixa un 15% el preu de les accions


La jornada borsària també s'ha despertat amb una altra notícia clau per a la banca espanyola. Dos dies abans de la seva sortida a la borsa, Bankia ha anunciat que rebaixa un 15% el preu mínim de les seves accions.

Aquesta mesura, que respon a les ordres d'inversors institucionals que es mostraven favorables a aquesta rebaixa, situa el preu de les accions en 3,75 euros.

1.564 milions per reforçar el seu capital

Pel que fa a les cinc entitats espanyoles que no han superat les proves d'estrès, l'informe precisa que els bancs necessitarien unes aportacions addicionals de capital de 1.564 milions d'euros per arribar a la ràtio de capital "core Tier 1" del 5% que exigeixen aquestes proves.

En concret, la CAM necessitaria 947 milions d'euros; Banco Pastor, 317 milions; Caixa3, 140 milions; CatalunyaCaixa, 75 milions d'euros, i Unnim, 85 milions d'euros.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut