Londres

L'Ibex-35 tanca amb la pitjor caiguda de la història després del Brexit

El Brexit porta el pànic als mercats borsaris d'arreu del món

RedaccióActualitzat

Els resultats del referèndum sobre el Brexit han provocat un terratrèmol als mercats financers. La tranquil·litat que s'havia viscut en les hores i dies previs a la celebració de la consulta contrasta amb la sacsejada que ha causat la victòria del Brexit

Els mercats, clarament oposats al Brexit, han reaccionat amb el que els experts ja han batejat com a "divendres negre". La lliura esterlina també s'ha desplomat al nivell més baix respecte al dòlar des de fa 31 anys. La cotització cau més d'un 10%.

L'agència de qualificació Standard & Poor's apunta que és possible que el Regne Unit perdi la qualificació AAA, la més alta, que és la que té actualment.

L'euro, per la seva banda, també baixa un 3,4% respecte al dòlar.

Pèrdues en totes les borses

L'Ibex-35 ha registrat la pitjor caiguda de la història, d'un 12,35%, i ha tancat per sota els 7.800 punts, el nivell més baix des del febrer. Les pèrdues les lideren els valors més lligats al Regne Unit: IAG, amb un 26,86%; Bankia, amb un 20,78%; el Santander, amb un 19,89%, i Banc Sabadell, amb un 19,29%.

La resta de parquets europeus també han tancat en vermell: Londres ha cedit un 2,76%; París, un 8,04%; Milà, un 12,48%, i Frankfurt, un 6,82%.

A Wall Street, tambè hi ha hagut pèrdues al voltant del 3%.

310.000 milions per garantir l'estabilitat

El Banc d'Anglaterra ha fet una crida a la calma. La institució ha preparat 250.000 milions de lliures (310.000 milions d'euros, al canvi d'aquest divendres) addicionals per sustentar el sistema financer del Regne Unit davant la prevista volatilitat que portarà el Brexit.

El governador del banc, Mark Carney, ha advertit que la sortida de la Unió Europea comportarà un període d'"incertesa i reajustament", però ha insistit que la institució està "ben preparada" amb un pla de contingència.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut