Madrid

L'Ibex-35 perd els 8.000 punts en una jornada de noves caigudes a les borses

El selectiu espanyol s'ha situat al capdavant dels descensos a Europa, juntament amb Milà, i manté uns nivells propis de juliol de 2013

RedaccióActualitzat

L'Ibex-35 ha baixat un 2,39% aquest dimarts, un descens que l'ha portat a quedar per sota dels 8.000 punts i s'ha situat en els nivells de juliol de 2013. El principal selectiu espanyol ha tancat la sessió en 7.927,6 enters, arrossegat pels mals resultats de la banca i les constructores.

La jornada ha començat amb els operadors amb els mateixos dubtes que aquest dilluns: petroli barat, empitjorament de les economies mundials, desconfiança en el sistema financer i debilitat de les banques italiana i alemanya en particular i de l'europea en general. Davant del risc, els inversors han deixat la borsa i han fugit cap a opcions més segures, com el deute alemany o, fins i tot, l'or.

ArcelorMittal ha estat el valor que més ha perdut en la jornada d'aquest dimarts, amb una baixada del 10,3%, davant la desacceleració de la Xina i l'exportació massiva del seu excedent d'acer. L'han seguit com a valors amb més pèrdues Sacyr (5,88%), Banc Sabadell (5,69%), Mapfre (5,52%) i Telefónica (-5,3%).

Fa tot just sis mesos, el principal indicador espanyol estava per sobre dels 11.300 punts. Després ja no l'ha tornat a recuperar, i, davallada darrere davallada, sobretot a principis d'aquest any, ja està per sota dels 8.000 enters. De moment, els analistes creuen que qualsevol notícia altera i alterarà els mercats.

En el mercat del deute, la prima de risc s'ha col·locat en 152 punts bàsics, amb la rendibilitat del bo a deu anys en l'1,75%.

L'endemà d'un "dilluns negre" als parquets europeus, el color vermell ha predominat a les borses europees. L'Ibex s'ha situat al capdavant dels descensos a Europa, juntament amb Milà (que ha tingut una caiguda del 2,57%). Les altres principals borses del continent han patit pèrdues, tot i que inferiors al 2%: París ha baixat un 1,63%, Frankfurt un 0,94% i Londres un 0,87%.

Pèrdues globals

El matí ha començat amb les dades negatives de la borsa de Tòquio, que ha tancat amb un 5% de pèrdues i el nerviosisme s'ha traslladat als parquets europeus. Hores més tard, Wall Street ha obert a la baixa i el Dow Jones d'industrials ha retrocedit un 0,06% enmig de la por dels mercats d'un fre de l'economia mundial. Després d'uns primers minuts de pèrdues molt pronunciades, els operadors del parquet nord-americà han moderat els descensos i s'han situat en baixades força lleus.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut