Dos homes miren els panells informatius de l'Ibex-35.
Dos homes miren els panells informatius de l'Ibex-35. (Foto: EFE)
Madrid

L'Ibex-35 cau un 2,5% arrossegat per la banca i registra un altre mínim anual

La borsa espanyola no aixeca el cap. La sessió d'aquest dimecres ha estat d'infart. L'Ibex-35 ha tancat amb unes pèrdues del 2,5% i s'ha quedat en els 6.830 punts. Aquestes xifres marquen un nou mínim anual i no es registraven des del 2009. Hi ha hagut moments de la sessió en què els inversors es temien el pitjor perquè el selectiu espanyol ha arribat a retrocedir un 3,2% i s'ha situat en xifres que remuntaven al 2003. La prima de risc tampoc no ha donat cap respir i ha pujat fins als 425 punts bàsics.

RedaccióActualitzat
El descens que acumula l'Ibex-35 des de principis d'any supera el 21%. La caiguda de l'activitat industrial a Europa, les dades rècord d'atur a l'eurozona -liderades per Espanya- i la recuperació lenta del mercat de treball als Estats Units han influenciat negativament el selectiu espanyol. També les pèrdues en el sector bancari. Bankia ha protagonitzat el descens, amb més d'un 5%. També el Popular, el Sabadell, Bankinter, el BBVA i el Santander, que han retrocedit entre un 4,3% i un 3,3%.

Aquests descensos es deuen als dubtes d'un acord sobre la banca a la reunió de ministres d'Economia de la UE a Brussel·les i la desconfiança que plana sobre el sector a Espanya. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, que ha reiterat que la banca espanyola compleix "els requisits de qualitat més exigents", tampoc aconsegueix tranquil·litzar els mercats.

A banda dels bancs també hi ha altres grans empreses amb fortes baixades al parquet. L'expropiació de Red Eléctrica a Bolívia ha perjudicat l'empresa, que ha arribat a perdre més del 4%. Al final de la sessió s'ha recuperat i s'ha quedat en el 2% negatiu.

Les pèrdues s'han repetit a la resta de parquets europeus. Milà ha registrat la patacada més rellevant, amb un 2,6%. La Borsa de Londres ha retrocedit un 0,93%, una mica més que Frankfurt, que ha tancat amb pèrdues del 0,75%. Els millors resultats els ha obtingut la Borsa de París, que ha perdut un 0,42%.

La prima de risc torna a pujar

En el mercat del deute, la prima de risc espanyola repuntava des dels 413 punts de dilluns fins als 425 punts bàsics arran del descens també de la rendibilitat del bo alemany a 10 anys. Així, el bo espanyol se situa en el 5,854%. En la mateixa línia, en altres països de la zona euro també ha pujat: fins als 395 punts a Itàlia, 519 a Irlanda, 901 a Portugal i 131 a França.
Anar al contingut