Imatge de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, i el tinent d'alcalde de l'Àrea d…
Imatge de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, i el tinent d'alcalde de l'Àrea d'Espai Públic, José Castro, a la bassa que recull l'aigua el 10 de març de 2017. (Horitzontal)

L'Hospitalet reutilitzarà l'aigua que es filtra al túnel de la línia 1 del metro per regar el parc de Can Buxeres

ACN L'Hospitalet de Llobregat.-L'Ajuntament de l'Hospitalet i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han signat aquest divendres un conveni per ampliar la reutilització de l'aigua que es filtra al túnel de la línia 1 del metro entre les estacions de Rambla Just Oliveras i Santa Eulàlia i que es canalitza cap a pous d'esgotament situats als punts baixos del traçat. Amb aquest acord, una nova canalització permetrà que un cabal d'uns dos litres per segon, que fins ara s'abocaven al clavegueram, es derivi, un cop tractada amb clor, al dipòsit municipal de Can Buxeres per regar els horts socials inaugurats ara fa un any. Després de visitar la bassa que recull l'aigua junt amb la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, ha destacat que el baldeig dels carrers de la ciutat ja es fa íntegrament amb aigua reutilitzada i que aquest nou conveni permetrà que l'aigua aprofitada sigui d'uns 200.000 metres cúbics anuals.

La ciutat de l'Hospitalet fa temps que utilitza l'aigua que es filtra a les instal·lacions del metro per alimentar els dipòsits de la Torrassa, del parc de Tecla Sala i Cabana i del parc de les Planes. Amb el nou conveni, el consistori preveu aprofitar anualment un cabal de 6,4 litres per segon, l'equivalent a 202.500 metres cúbics, que no serà necessari obtenir ni abonar a la xarxa d'aigua potable. "Malgrat que no és l'objectiu principal, la reutilització d'aquesta aigua també comporta un estalvi econòmic", ha destacat Núria Marín.La presidenta de TMB, Mercedes Vidal, ha explicat que la xarxa de metro proveeix actualment l'equivalent a 2,5 milions de metres cúbics d'aigua anualment per a diferents usos no de boca com són el reg de carrers , parcs i jardins o la recuperació de cabals ecològics de rius com el Besòs. Una xifra que representa una quarta part dels 10 hectòmetres cúbics que es bombegen al cap de l'any de les instal·lacions del metro. Vidal ha destacat que els 119 quilòmetres de la xarxa de metro rep constants filtracions d'aigua de pluja i d'aqüífers, principalment, que si no es bombegés inundaria bona part de les seves instal·lacions. En total hi ha 121 pous d'esgotament equipats amb 300 bombes que s'encarreguen d'extreure aquesta aigua per evitar que afecti el servei. De tots aquests pous però, només una vintena recullen aigua amb les característiques apropiades per al seu reaprofitament. La resta es bombeja al clavegueram perquè és salada o està contaminada. L'aprofitament de les aigües del metro va començar als anys 90 i s'ha anat estenent a partir d'acords entre els Ajuntaments de Barcelona i l'Hospitalet, l'AMB, l'ACA i l'ICS.

Anar al contingut