Un cirurgià de la Vall d'Hebron practica una operació amb realitat virtual immersiva
Un cirurgià de la Vall d'Hebron practica una operació amb realitat virtual immersiva
Barcelona

L'Hospital Vall d'Hebron utilitza la realitat virtual per formar cirurgians

Amb aquest tècnica es poden apreciar tots els detalls de l'operació des de qualsevol punt de vista tantes vegades com es vulgui

RedaccióActualitzat

Cirurgians del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de la Vall d'Hebron han enregistrat per primera vegada a Espanya una operació de pròtesi de maluc amb realitat virtual immersiva. Això permet a qualsevol persona que reprodueixi l'enregistrament situar-se dins el quiròfan amb una visió de 360º. Per fer-ho només es necessita disposar d'unes ulleres de realitat virtual 360º per a telèfon mòbil. Ho ha explicat Víctor Barro, cirurgià adjunt de traumatologia de l'Hospital Vall d'Hebron.

"Es va fer amb un muntatge de sis càmeres 'go pro' que fan la gravació de forma simultània. El muntatge de les càmeres estava a la part superior del quiròfan, a les llums. A més a més, per veure més en detall el que és la cirurgia un dels ajudants portava una altra 'go pro' al cap."

L'objectiu del projecte és poder formar cirurgians amb més facilitat i arribar a especialistes de tot el món interessats en aquesta tècnica.

"Per poder fer una cirurgia de forma correcta necessites fer una corba d'aprenentatge, perquè s'han de fer moltes cirurgies i s'han de fer moltes visites a experts. La idea és que els cirurgians pugin disminuir el que és la corba d'aprenentatge i que ho puguin veure en qualsevol moment, com si fessin una visita dins del quiròfan."

La utilització de la realitat virtual immersiva, per contra, el situa al centre de la intervenció i li permet veure tots els detalls de la tasca dels cirurgians, aspecte bàsic a la formació del personal sanitari.

Aquesta eina està dirigida als traumatòlegs en formació a Vall d'Hebron o a qualsevol lloc del món, i a cirurgians ja formats que vulguin iniciar-se en aquesta tècnica.

Després d'aquest primer vídeo, els cirurgians han iniciat un altre projecte perquè els pacients també puguin seguir amb realitat virtual tot el procés previ a la seva intervenció quirúrgica.

Anar al contingut