Els resultats permetran dissenyar teràpies més efectives per a cada pacient
Els resultats permetran dissenyar teràpies més efectives per a cada pacient

L'Hospital Vall d'Hebron participa en un estudi que troba una mutació clau en la lluita contra el càncer

És el resultat d'un estudi internacional en què ha participat científics de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona

RedaccióActualitzat

Un estudi internacional amb participació de científics de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha descobert una mutació genètica clau per dissenyar teràpies contra el càncer. L'estudi recull com es produeix la mutació en els melanomes i constata que també es produeix en altres tipus de tumors.

Aquesta mutació està present en un 50% dels melanomes i ara s'ha identificat en tumors com els de pulmó, el càncer d'ovari, el colorectal, el càncer de mama o la malaltia d'Erdheim-Chester, entre d'altres.

Aquests resultats permetran dissenyar teràpies moleculars contra aquesta mutació per millorar l'eficàcia dels medicaments que s'estan utilitzant actualment.

A l'estudi van participar 122 pacients de 23 centres de tot el món que tenien diferents tipus de càncer amb la mutació. Tots havien rebut una tanda de tractaments abans de ser tractats dins l'estudi. Del total, 95 pacients van rebre teràpia amb vemurafenib, el fàrmac que s'ha mostrat més efectiu en melanomes com a inhibidor de la mutació. Altres 27 van ser tractats també amb vemurafenib, però combinat amb cetuximab, un anticòs que actua contra la proteïna EGFR, un receptor del factor de creixement epidèrmic.

Els resultats de l'assaig demostren que el vemurafenib és efectiu en diversos tipus de tumors, en especial en l'adenocarcinoma de pulmó, la malaltia d'Erdheim-Chester i la histiocitosis de cèl·lules de Langerhans. També hi va haver resposta, tot i que menors, en el càncer d'ovari, el càncer de tiroides i el càncer de pàncrees.

"Els resultats ens permeten aplicar a altres tipus de càncer una teràpia que ja s'havia demostrat efectiva com a inhibidor d'aquesta mutació dels melanomes i afinar més la teràpia dirigida a cada tipus de pacient", ha explicat Josep Tabernero, cap d'Oncologia de la Vall d'Hebron, ha participat en l'estudi.

La recerca la publica aquest dijous "The New England Journal of Medicine".

Anar al contingut