Barcelona

L'Hospital Vall d'Hebron inaugura el nou bloc quirúrgic amb 19 quiròfans

Ha costat 37 milions d'euros, ha trigat 14 anys a fer-se i hi treballen 300 professionals amb equipaments molt robotitzats que permeten fer intervencions de màxima complexitat

RedaccióActualitzat

Aquest divendres al matí s'ha inaugurat el nou bloc quirúrgic de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, que substitueix l'anterior. L'ha inaugurat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller de Salut, Antoni Comín. El nou bloc ja està en funcionament des del 12 de setembre, i hi treballen uns 300 professionals.

Aquest bloc quirúrgic està ubicat en un edifici nou de 10.000 metres quadrats i té 19 quiròfans equipats amb les tecnologies més modernes. L'instrumental dels quiròfans incorpora noves tècniques robotitzades i en tres dimensions que permeten fer en condicions òptimes intervencions de màxima complexitat.

 

14 anys d'espera

Els quiròfans substituïts dataven de la dècada del 1950, quan es va construir l'hospital i quan la cirurgia no estava tan tecnificada, i a pesar de les actualitzacions fetes al llarg de les dècades, finalment es va optar per fer un bloc quirúrgic nou per poder fer les operacions d'alta complexitat amb millors condicions, preveient també la incorporació futura d'instrumental encara millor.

La decisió es va prendre el 2005, les obres van començar el 2006, i l'edifici no es va poder començar a equipar fins fa tres anys. En total ha trigat 14 anys a completar-se per diverses raons: d'una banda, la crisi econòmica ha reduït el pressupost disponible, però també hi han influït els problemes derivats de la ubicació del nou bloc. Al final ha costat 37 milions d'euros, 21 dedicats a l'edifici i 16 més a l'equipament mèdic i quirúrgic.

Tecnologia punta

Els 19 quiròfans estan tots en una mateixa planta, 11 són polivalents, tres són per neurocirurgia senzilla i cirurgia otorino i maxilar, tres més per a cirurgia cardíaca i toràcica, i els últims dos són híbrids, amb arcs de raig X que permeten veure el resultat de la intervenció in situ.

A més d'aquests arcs, la llista de l'equipament mèdic dels quiròfans és extensa: navegadors de neurocirurgia, sistemes d'imatge en 3D i ecografia integrada. Un dels quiròfans està equipat amb el nou model de robot quirúrgic Da Vinci XI per fer operacions amb laparoscòpia més precises.

A més, el bloc quirúrgic s'ha dissenyat de manera que permeti aprofitar millor els quiròfans i tots els espais, per poder fer més operacions en el mateix temps. Una de les principals novetats, per exemple, és un magatzem robotitzat que subministra el material per a les operacions de manera totalment automatitzada.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut