Sant Joan Despí

L'hospital Moisès Broggi engega una prova pilot per tractar malalts al·lèrgics a la quimioteràpia

L'hospital Moisès Broggi engega una nova unitat que dissenya tractaments a mida per evitar els casos greus de reaccions al·lèrgiques a la quimioteràpia.

RedaccióActualitzat
L'hospital Moisès Broggi ha engegat una prova pilot per trobar una solució per a aquells pacients malalts de càncer que són al·lèrgics a la quimioteràpia. Una doctora catalana, Mariana Castells, ha portat el model dels Estats Units i ara el centre ha obert una nova unitat per dissenyar tractaments a mida per evitar aquestes reaccions al·lèrgiques als medicaments. La intenció és que, d'aquí a poc, s'estengui a la resta d'hospitals.

Com és conegut, les nàusees i els vòmits són efectes secundaris habituals associats a la quimioteràpia. Però si a més s'hi sumen picor, urticària, dificultat per respirar i baixada de la tensió arterial, possiblement el que el cos té és una reacció al·lèrgica a algun dels components dels medicaments que se li estan subministrant.

A partir d'ara serà aquesta unitat de referència, de moment, l'única a Catalunya i a Espanya, qui mirarà de posar-hi remei. En aliança amb l'Institut Català d'Oncologia, aquests casos greus es tractaran a l'hospital Moisès Broggi de manera personalitzada i durant més temps per evitar aquestes reaccions.

El protocol s'ha desenvolupat en un hospital d'excel·lència en oncologia de Boston, liderat per la doctora Castells, que ha volgut traslladar aquest model a Catalunya. "Es tracta de donar unes dosis petites de quimioteràpia, unes dosis subclíniques, que el sistema immunològic no reconegui i, a partir d'aquí, que es pugui augmentar la dosi de forma progressiva fins a arribar a la dosi total, la dosi "target" que necessita el pacient", ha explicat.

Fins ara, aquests malalts havien de buscar una quimioteràpia alternativa, que sovint no era la més eficient per al seu tipus de càncer. Per tant, s'espera que aquest protocol personalitzat augmenti la supervivència d'aquests pacients.

El cap d'al·lergologia de l'hospital Moisès Broggi, Enric Martí, ha considerat que gràcies al nou protocol es podrà controlar millor què té cada pacient. "No tot pacient que té una reacció suposadament al·lèrgica té una al·lèrgia al tractament. Ara passaran per les mans d'un al·lergòleg, que farà una història clínica, unes proves cutànies, i tindrà al seu abast una sèrie de marcadors que l'ajudaran a definir si és o no una al·lèrgia. Així, pas a pas anirem fent camí", ha considerat l'especialista.

Com totes les al·lèrgies, la dels medicaments és cada vegada més freqüent. Per això, aquí a l'hospital Moisès Broggi no només tractaran malalts de càncer, sinó també pacients d'altres patologies, també al·lèrgics als medicaments que necessiten.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut