Catalunya

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona eliminarà 48 llits i el de Mataró, 42

El pressupost del l'Hospital Joan XXIII de Tarragona es reduirà entre un 16% i un 18%, uns 21 milions d'euros. Això el situaria en les xifres del 2007, quan l'hospital estava sota mínims, segons la junta de personal. Es tancaran 48 llits i calculen que 250 treballadors interins i eventuals perdran la feina, cosa que empitjorarà la qualitat del servei. A la capital del Maresme, l'Hospital de Mataró eliminarà 42 llits i tancarà el servei de salut mental que s'acabava d'inaugurar, segons el comitè d'empresa del Consorci Sanitari. El Col·legi de Metges de Barcelona s'ha mostrat preocupat i ha demanat que les retallades pressupostàries en sanitat vinguin de la disminució de la burocràcia administrativa i de les estructures i que no afectin la qualitat assistencial.

Actualitzat
El pla de retallades de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona proposa tancar a partir de Setmana Santa alguns serveis, com per exemple un dels quiròfans. Els 48 llits que s'eliminaran correspondran a especialitats mèdiques com neurocirurgia, maternitat o l'UCI intermèdia. A més a més, es retallarà en farmàcia, neteja i hostaleria, i els treballadors temen una altra possible retallada d'un 8% del sou, que se sumaria al 5% que ja se'ls va aplicar. Com que aquest pla és només una proposta, ni la direcció de l'hospital ni Salut han volgut fer declaracions.

Denuncien falta d'informació sobre les retallades a l'Hospital de Mataró

El secretari del comitè d'empresa del Consorci Sanitari del Maresme, Joan Roldós, ha explicat que encara no coneixen l'abast real del pla de retallades, malgrat que els treballadors poden arribar a fer-se una idea per les dades que han aparegut en diferents mitjans.

Les principals afectacions seran el tancament d'una unitat a l'Hospital de Mataró, que representarà 42 llits menys, a la qual s'ha d'afegir la supressió de l'activitat quirúrgica a les tardes, la disminució en un 10% de les consultes externes i la rebaixa d'un 10% en la farmàcia hospitalària. "Ens preocupa també aquesta rebaixa en les medecines perquè no sabem com afectarà als tractaments que s'estiguin realitzant", ha criticat Roldós.

El secretari del comitè d'empresa ha recordat que tenen el sou congelat des de fa tres anys i que hi ha treballadors que realitzen suplències als quals els han comunicat que no els renovaran el contracte.

El metges, preocupats per les retallades

El Col·legi de Metges de Barcelona ha reclamat un acord entre els partits polítics per preservar un marc pressupostari general que permeti mantenir el finançament suficient del sistema sanitari català. En un comunicat, el Col·legi ha insistit en la seva "preocupació" perquè l'actual crisi econòmica posi en risc la qualitat assistencial. En aquest sentit, els facultatius consideren que el control pressupostari ha de venir de la disminució de la burocràcia administrativa, de les estructures i dels serveis no assistencials. "Els metges assumirem les nostres responsabilitats però demanem més autonomia i capacitat d'autogestió".

Els facultatius també han manifestat el seu neguit per les dificultats dels metges joves per accedir a una ocupació pública, i reiteren la necessitat que les administracions estatal i autonòmica es coordinin amb els col·legis professionals per evitar cicles demogràfics de falta o sobreoferta de metges que "tensen els nostres sistemes formatius".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut