Barcelona

L'Hospital del Mar de Barcelona advoca pel seguiment del càncer de mama als ambulatoris

L'Hospital del Mar de Barcelona advoca pel seguiment del càncer de mama als ambulatoris. Considera que la nova població immigrant no participa en els programes de detecció perquè aquesta malaltia té poca incidència en els seus països d'origen. La coordinadora del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama, Montserrat Casamitjana, opta per treballar amb el col·lectiu perquè percebi la gravetat de la malaltia i l'entengui.

Actualitzat
En la XII Jornada sobre Càncer de Mama, l'Hospital del Mar de Barcelona ha advocat perquè el seguiment de pacients amb càncer de mama es pugui realitzar als centres d'atenció primària (CAP), "un entorn més pròxim" per generar més benestar i apropar-se a la nova població immigrant que "no participa" en els programes de detecció precoç de la malaltia.

La coordinadora del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama de l'hospital, Montserrat Casamitjana, ha recordat que ara la supervivència al càncer de mama és "molt alta" - a Catalunya en disminueix un 2% anual la mortalitat – i que el seguiment és cada vegada més llarg perquè un 85% sobreviu als cinc anys. Per això, les dones que segueixen el tractament a l'hospital, ho podrien fer als ambulatoris.

Casamitjana ha assenyalat que moltes dones segueixen vivint la malaltia cada vegada que visiten l'hospital perquè els recorda la quimioteràpia. "S'ha de trencar amb la idea de malaltia greu", ha afirmat la coordinadora.

Després de la inauguració de la XII Jornada sobre Càncer de Mama a l'Hospital del Mar, la coordinadora ha assegurat que aquesta idea és pionera a nivell espanyol i que busca que les dones visquin amb confiança durant el seguiment després de la intervenció. L'especialista ha destacat "la bona sintonia" de l'hospital amb els CAP de la seva zona.

La idea és que el metge de capçalera se senti segur en aquesta fase del seguiment, sempre amb l'assessorament de l'oncòleg. L'especialista hauria de "traspassar les parets hospitalàries i apropar-se a la primària".

Una qüestió que s'ha tractat a la Jornada és les dones immigrants i la seva acceptació del programa de detecció del càncer de mama perquè la població immigrant més gran de 50 anys "no participa" de manera activa en el programa i no va al ginecòleg. L'hospital pretén posar-hi solució abans que el problema es faci més gros. El càncer de mama és una malaltia a la qual població immigrant no dóna importància perquè ells procedeixen de països "amb poca incidència". Ara bé, la coordinadora ha destacat que quan porten uns anys a Catalunya s'adapten ràpidament a la problemàtica.

En la inauguració de la Jornada, la consellera de Salut, Marina Geli, ha subratllat el lideratge de Catalunya en el tractament i la investigació del càncer de mama. Geli ha destacat que tot i l'augment del 2% anual dels casos detectats, la mortalitat baixa un 2% i ha remarcat l'augment del nombre de dones als programes de detecció del càncer de mama. La consellera ha afegit que "la classe social ja no és motiu de desigualtat", en l'accés a la detecció del càncer de mama. Una de les qüestions que vol millorar el govern és el "retorn al món laboral" dels pacients amb càncer per "normalitzar" la seva vida.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut