Barcelona

L'Hospital de la Vall d'Hebron realitza el primer trasplantament de cara a Catalunya

L'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona ha realitzat amb èxit un trasplantament de cara, el primer que es fa a Catalunya. Segons un comunicat del centre, la intervenció quirúrgica ha durat 24 hores i hi ha participat un equip multidisciplinari de 30 persones. La Vall d'Hebron no donarà de moment més detalls sobre l'operació ni el pacient trasplantat fins que es recuperi. Aquesta és la tercera intervenció d'aquest tipus que es fa al conjunt de l'Estat. La primera es va fer a l'Hospital La Fe de València i la segona al Virgen del Rocío de Sevilla.

Actualitzat
L'Hospital La Fe de València va ser el primer a Espanya a realitzar una intervenció d'aquest tipus i el primer al món a incloure al trasplantament la mandíbula i la llengua. El segon va tenir lloc a Sevilla, a l'Hospital Virgen del Rocío al gener passat.

L'Hospital de la Vall d'Hebron és el tercer a fer-ho, després de l'autorització de la Comissió de Trasplantaments, i esdevé de nou un dels centres de referència en aquest camp. Entre les seves fites hi ha també ser el primer hospital de l'estat a aconseguir fer 500 trasplantaments de pulmó.

Els metges del centre van anunciar que farien aquesta cirurgia l'agost passat i que estaven buscant un donant menor de 45 anys, amb unes característiques morfològiques i uns paràmetres mèdics similars als del receptor per evitar el rebuig.

El trasplantament de cara és encara una operació experimental. Els receptors potencials són persones amb deformitats facials que els provoquen seqüeles psicològiques o funcionals com problemes per parlar, menjar o olorar.

Trobar un donant no és fàcil. Ha de ser del mateix sexe i edat i grup sanguini que el receptor i ha de tenir una estructura òssia i un color de pell compatible. L'operació tampoc no és senzilla i així ho demostra el temps de durada. S'han de trasplantar músculs, pell, nervis i vasos sanguinis, que després s'han de connectar. Segons els metges, el pacient pot arribar a recuperar el 90% de la mobilitat facial.

Anar al contingut