Figueres

L'Hospital de Figueres es personarà com a acusació particular contra el fals metge i revisarà els casos que va tractar

L'home havia estat detingut en dues ocasions anteriors per tenir un expedient mèdic fals i per haver instal·lat, suposadament, càmeres dins un lavabo de dones de l'Hospital de Castelló

RedaccióActualitzat

L'hospital de Figueres es personarà com a acusació particular contra el fals metge detingut per la Guàrdia Civil per exercir sense titulació.

També han anunciat que revisaran tots els casos mèdics atesos per aquesta persona. Els responsables de l'hospital descarten que s'hagin produït situacions "greus" entre els pacients que l'home va tractar perquè no els hi consta cap denúncia i, segons afirmen, només realitzava funcions "de baixa complexitat" com ara la cura de refredats i esquinços.

A l'hospital no li consta cap denúncia de pacients o companys de professió alertant d'una mala praxis o d'usurpació de funcions. Segons els responsables de l'hospital ningú va sospitar que no tenia el títol de Medicina en regla.

El director de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, ha dit que l'hospital també se sent víctima de l'engany:

"Ens sentim víctimes, i no culpables, de l'actuació d'aquest senyor. Els damnificats som nosaltres. La nostra sorpresa, indignació i cabreig és enorme."

Durant els últims sis mesos, el fals metge, de 45 anys i nacionalitat espanyola, va exercir sense titulació al Punt d'Atenció Continuada de l'hospital de Figueres, contractat per part de l'ICS. Aquest és un equipament gestionat conjuntament per l'ICS i la Fundació Salut Empordà on s'atenen "urgències d'atenció continuada" a les nits i durant els caps de setmana. Es troba ubicat a l'àrea d'Urgències del mateix centre hospitalari.

El fals metge, que van detenir dijous, ha estat apartat cautelarment de la feina i posat en llibertat amb càrrecs pel jutjat de guàrdia de Figueres. Està acusat d'intrusisme, de falsificació de documents i d'un delicte contra la salut pública.

Expedient falsificat

Abans de l'etapa al PAC de l'hospital de Figueres, l'home va treballar durant un any, entre el 2014 i 2015, a l'àrea d'Urgències del mateix centre, contractat com a "personal temporal de reforç". També hauria treballat a la Jonquera, segons ha dit als mitjans Martí Masferrer.

S'ha sabut que l'home va estudiar, com a mínim, fins a quart curs de Medicina i que va exercir com a professor a la facultat de Fisioteràpia de València de manera irregular. Presumptament, hauria falsificat el seu expedient acadèmic per obtenir de forma fraudulenta el títol de Medicina, emès pel Ministeri d'Educació.

Detingut en dues ocasions anteriors

L'home havia estat detingut en dues ocasions. Al gener del 2013, el van arrestar per tenir un expedient mèdic fals mentre feia el MIR a un hospital de Dénia, a Alacant.

Dos anys abans, al març del 2011, va ser detingut per, presumptament, haver instal·lat càmeres ocultes als lavabos de dones de l'Hospital General de Castelló. La seva parella sentimental va denunciar-lo en trobar part de les gravacions.

 

Metge col·legiat

Des del Col·legi de Metges de Girona, al que estava col·legiat el fals metge, asseguren que han complert amb els protocols establerts per acceptar la col·legiació d'un demandant: han comprovat la validesa del títol corresponent i han demanat declaracions jurades de la persona en qüestió.

El president de l'organisme, Josep Vilaplana, ha explicat que mai es fa una revisió exhaustiva del passat del professional ni es creuen dades amb altres instàncies.

El Col·legi de Metges de Girona ha anunciat que també es personarà com a acusació particular en aquest cas.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut