L'Hospital de Bellvitge supera els 1.500 transplantaments de fetge realitzats des del 1984

L'Hospital de Bellvitge supera els 1.500 transplantaments de fetge realitzats des del 1984

L'Hospital de Bellvitge supera els 1.500 transplantaments de fetge realitzats des del 1984

Fotografia dels doctors Eduard Jaurrieta i Carles Margarit amb el pacient que va rebre el primer trasplantament de fetge a l'Estat l'any 1984. (Horitzontal)

Fotografia dels doctors Eduard Jaurrieta i Carles Margarit amb el pacient que va rebre el primer trasplantament de fetge a l'Estat l'any 1984. (Horitzontal)

ACN Hospitalet de Llobregat.-L'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), el primer de l'Estat en realitzar un transplantament de fetge l'any 1984, celebra aquest dijous amb un acte commemoratiu la consecució, aquest 2016, dels 1.500 transplantaments de fetge realitzats. Tres dècades després del primer transplantament, i gràcies als avenços en aquesta tècnica, la supervivència dels malalts trasplantats és del 78% als cinc anys de l'operació. La indicació més habitual és la cirrosi hepàtica (43%), seguida de l'hepatocarcinoma lligat a la cirrosi (41%). Els experts preveuen que, mentre que els trasplantaments relacionats amb l'hepatitis C baixaran, els que tenen a veure amb altres patologies, com ara les malalties metabòliques, augmentaran. Xavier Xiol, cap del Servei d'Aparell Digestiu de l'HUB, destaca que "una malaltia del fetge cada vegada més diagnosticada és l'hepatopatia grassa no alcohòlica, que té com a factors de risc l'obesitat i la diabetis, cada cop més freqüents a la nostra societat". Una patologia, afegeix, que pot evolucionar a cirrosi hepàtica i que actualment ja és una causa habitual de transplantament hepàtic als Estats Units.

Tot i que Catalunya manté xifres altes de donació d'òrgans els experts lamenten que no són suficients. Salvador Gil-Vernet, director del Programa de Trasplantaments de l'HUB, explica que encara hi ha un 15% de famílies que no autoritzen la donació i que l'objectiu és reduir aquest percentatge el màxim possible. A més de treballar per aconseguir més donacions, l'Hospital de Bellvitge també porta a terme iniciatives per aprofitar el màxim nombre possible d'òrgans. Entre elles, hi ha la recent posada en marxa d'un programa de donacions de fetge a cor parat, així com l'aplicació de procediments que permeten recuperar i utilitzar òrgans de donants de cada vegada més edat.Hospital de referència a l'EstatDes de fa més de tres dècades, l'Hospital Universitari de Bellvitge és capdavanter en trasplantament hepàtic i és un referent en casos de gran complexitat. El 23 de febrer de 1984, un equip dirigit pels Drs. Eduard Jaurrieta i Carles Margarit hi va realitzar el primer trasplantament de fetge de l'Estat espanyol. El novembre de 1988, s'hi va portar a terme el primer trasplantament simultani de fetge i ronyó del mateix donant a l'Estat espanyol i, el 1999, el primer trasplantament hepàtic dòmino d'Espanya (trasplantar un fetge de cadàver a un pacient amb una malaltia metabòlica el qual, al seu torn, dóna el seu fetge a un segon receptor que se'n pot beneficiar). Així mateix, el gener de 2002 Bellvitge va realitzar el primer trasplantament hepàtic d'Espanya a un infectat pel VIH.Actualment aquesta activitat és realitzada per 26 hospitals a Espanya, els quals fins al 31 de desembre de 2015 havien efectuat 23.746 trasplantaments de fetge, el 6,3% dels quals a Bellvitge. Gràcies als avenços en aquesta tècnica, la supervivència als cinc anys s'ha elevat fins al 78% dels pacients intervinguts. Sense aquesta intervenció, la pràctica totalitat dels pacients haurien mort. La indicació més habitual és la cirrosi hepàtica (43%), seguida de l'hepatocarcinoma lligat a la cirrosi (41%).