Londres

L'hospital considera "improbable" que Litvinenko fos enverinat amb tal·li

Els metges que tracten en un hospital de Londres l'exespia rus Aleksandr Litvinenko, crític amb el president Vladímir Putin i que investigava l'assassinat de la periodista Anna Politkóvskaia, han informat que sembla "improbable" que hagi estat enverinat amb tal·li, com s'havia sospitat en un principi. Després de rebre els resultats de les proves toxicològiques i de l'empitjorament de l'estat de salut de Litvinenko, els metges han explicat que ara s'estan explorant altres possibilitats, i que es creu que podria tractar-se de diverses substàncies. Un metge de l'hospital ha apuntat que podria haver ingerit una substància radioactiva, encara que ha reconegut que és "bastant possible que mai no s'esbrini la causa última".

Actualitzat

"S'efectuaran més proves per establir si l'estat de Litvinenko respon a una única causa", mentre es tracta de remuntar el seu estat, que ha empitjorat sensiblement des del seu ingrés a la unitat de cures intensives del londinenc University College Hospital. En un comunicat llegit a les portes del centre hospitalari, el metge ha precisat que no es pot "excloure completament" l'enverinament amb tal·li, una substància que s'utilitza per fabricar mata-rates, com el causant del sobtat deteriorament del sistema immunològic del malalt.

En un principi, diversos experts van apuntar la possibilitat que l'exespia, de 43 anys, hagués estat intoxicat amb tal·li, una substància inodora, incolora i insípida, capaç de causar la mort amb només un gram.

Totes les mirades, cap a Rússia

Tot i que l'FBS, l'antic KGB, ha negat tenir res a veure amb l'enverinament de Litvinenko, fonts pròximes al govern de Londres han afirmat que "l'episodi porta el segell inconfusible de l'aparell d'intel·ligència soviètic, que té el motiu i els mitjans per desfer-se d'un antic coronel que s'ha dedicat a acusar Putin dels crims més abominables".

Les relacions entre el Regne Unit i Rússia poden veure's seriosament afectades si es confirma la implicació de Moscou en l'enverinament, ja que es tractaria d'un intent d'assassinat d'un ciutadà britànic en territori britànic. Litvinenko fa sis anys que viu a Londres, després de demanar asil polític, i fa tot just un mes que va obtenir el passaport del Regne Unit.

Anar al contingut