Barcelona

L'Hospital Clínic implanta el marcapassos més petit del món a 4 pacients

L'Hospital Clínic implanta un marcapassos minúscul sense cables i que es col·loca amb una simple intervenció. És la quarta vegada que col·loquen aquest marcapassos a l'Hospital Clínic, però ja el porten trenta pacients de diferents hospitals arreu del món. Tots formen part de l'assaig clínic d'aquest nou dispositiu. Un dels avantatges principals és que no necessita cables, però també que la intervenció és menys invasiva i per tant hi ha menys risc d'infeccions i una recuperació més ràpida.

RedaccióActualitzat

L'Hospital Clínic implanta un marcapassos minúscul sense cables i que es col·loca amb una simple intervenció. És el marcapàs més petit del món. Fa 24 mil·límetres, una mida similar a una moneda d'euro. S'implanta al pacient a través d'un catèter que va per la vena femoral. En menys d'una hora està col·locat i s'ha comprovat si està ben adherit al cor.

És la quarta vegada que col·loquen aquest marcapàs a l'hospital Clínic, però ja el porten trenta pacients dels diferents hospitals arreu del món. Tots formen part de l'assaig clínic d'aquest nou dispositiu. Un dels avantatges principals és que no necessita cables, però també que intervenció és menys invasiva i per tant hi ha menys risc d'infeccions i una recuperació més ràpida.

El director d'Arítmies del Clínic, Lluís Mont, ha considerat que el nou marcapassos pot representar un "canvi d'era" en el tractament de les cardiopaties, en tant que representa un avenç tecnològic important respecte al mecanisme actual, tot i que de moment només pot estimular una única cambra del cor i "cal ser prudent per demostrar la seva validesa", ha explicat.

A Catalunya s'implanten 3.500 marcapassos, deu vegades més grans que el que s'ha presentat aquest dimarts. Reduir la mida i les molèsties als pacients representa un salt tecnològic important.

Després d'aquesta fase inicial s'ampliaran les proves a 70 centres de tot el món i a uns 300 pacients més. I si d'aquí a dos anys dóna els resultats esperats podria a començar a generalitzar-se la implantació als malalts que reuneixin les condicions adequades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut