Barcelona

L'Hospital Clínic i la Vall d'Hebron busquen 1.200 voluntaris per provar una vacuna contra la grip aviària

L'antídot contra el virus de la grip aviària sembla més a prop. Si més no, això és el que es desprèn de l'assaig clínic que duran a terme el Clínic i la Vall d'Hebron de Barcelona. Aquests seran dos dels hospitals que participaran en l'estudi de la vacuna més prometedora contra la grip aviària. Per dur-lo a terme necessitaran 600 voluntaris cadascun per comprovar la fiabilitat del nou antídot. La vacuna que es provarà no conté virus vius i, per tant, en cap cas podria provocar una infecció.

Actualitzat

L'estudi en què participaran l'Hospital Clínic i la Vall d'Hebron vol comprovar l'eficàcia de la vacuna de la grip aviària que està preparant els laboratoris GlaxoSmithKline. Fins ara ja s'ha vist que la vacuna es pot utilitzar en sers humans, però encara s'ha de comprovar si provoca les reaccions normals en tota vacuna. Per veure'n l'eficàcia encara s'hauran de fer altres estudis, però es creu que aquest antídot, com a mínim, farà que la malaltia sigui menys greu.

Els assajos comptaran amb 5.000 voluntaris de set països diferents, i l'Hospital Clínic i la Vall d'Hebron ja han començat a donar veus per trobar candidats entre el personal sanitari. De tota manera, no serà fins a la setmana que ve que es començarà a buscar els 600 voluntaris que necessita cada un dels centres.

La vacuna que es provarà no conté virus vius i, per tant, no és perillosa. De fet, només conté part de les proteïnes del virus de la soca més letal, l'H5N1, i com a base utilitza un virus que no és patogen. Als voluntaris se'ls administrarà dues dosis de vacuna separades per tres setmanes. A més, se'ls farà quatre visites a les consultes dels hospitals. Els voluntaris s'assignaran a l'atzar a un grup de vacunació de la grip H5N1 o bé a un altre grup de control que s'inocularà el virus de la grip convencional per tal de comprovar si les reaccions locals són similars.

Com que la grip humana provocada per l'H5N1 no existeix, no es pot saber si aquesta vacuna protegeix de la malaltia, però es confia que pot servir per fer-la menys agressiva. D'aquest manera, si finalment la grip aviària s'encomana entre els humans, els sistemes sanitaris no es col·lapsaran abans que es pugui tenir una vacuna que funcioni.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut