Barcelona

L'Hospital Clínic crea un portal mèdic contra els riscos del "doctor Google"

PortalClínic ofereix informació sobre salut per combatre els perills de buscar informació de malalties a internet

Victòria MiróActualitzat

Davant d'un diagnòstic mèdic, molta gent sent l'impuls de demanar una segona opinió al "doctor Google". De fet, el 60% dels espanyols afirma que alguna vegada ha buscat informació sobre salut a internet, encara que només el 36% assegura que confia en els resultats de la cerca i ho troba fiable.

Però buscar informació sobre una malaltia a Google pot provocar angoixa i sobreinformació.

"A mi el 2001 em van dir que em quedava molt poc de vida, que intentés aprofitar-la perquè ja s'acabava, jo vaig evidentment entrar a Google, vaig entrar a tot arreu."

"Vaig posar 'limfoma', i et surten allà la tira de coses. Vaig començar a llegir i llegir i llegir i al final quedes agobiada de tanta informació."

Davant d'això, el web Portal Clínic, portal.hospitalclinic.org, vol aportar informació fiable i contrastada als pacients i familiars. Segons el director mèdic del Clínic, Antoni Castells, es vol combatre el principal risc de fer aquestes cerques.

"A vegades la gent creu més allò que ha llegit perquè ho ha vist en un format que li pot donar una versemblança de certesa, i ajuda a desinformar. I el que és més important, a vegades, dificulta que segueixin recomanacions basades en l'evidència."

 

Per reforçar la confiança, la informació està firmada pel metge que l'ha elaborat. I també compta amb un apartat de preguntes freqüents i el testimoni de pacients com aquest:

"Vaig començar a notar a principis de 2015 unes fiblades a l'aixella. Al principi no li donava importància però anava passant el temps i cada vegada eren més agudes, més fortes. "

 

El portal conté infografies amb consells pràctics sobre les malalties o hàbits saludables perquè els facultatius puguin donar-les als pacients. I també volen difondre-les a través de les xarxes socials.

S'estima que actualment un 21% de la població és un pacient "empoderat", que vol participar de manera activa en la presa de decisions sobre la seva salut. Per això, el portal busca augmentar la confiança que tenen els pacients davant d'aquesta informació.

Publicat en català, castellà i anglès surt amb informació de 60 malalties. La previsió és que en els pròxims 2 anys s'ampliï amb 200 més.

 

 

 

ARXIVAT A:
SalutDigital Internet
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut