L'interior de la sala Heliogàbal
L'interior de la sala Heliogàbal
Barcelona

L'Heliogàbal abaixa la persiana però espera reobrir després de l'estiu

La sala vol esperar que s'aprovi la normativa municipal que regularà la música en directe en bars i de la qual depenen les reformes que hi han de fer

RedaccióActualitzat

La sala Heliogàbal del barri de Gràcia finalment tanca temporalment. Segons un comunicat, els responsables de la sala han decidit esperar que s'aprovi de manera definitiva el nou pla d'usos del Districte Gràcia i l'entrada en vigor de la normativa municipal que ha de permetre la música en directe a locals de petit format de Barcelona. De totes dues coses, amb qüestions com l'aforament del local, en depenen les reformes que hi han de fer.

La direcció d'Heliogàbal va constatar dilluns, arran d'una reunió amb l'ajuntament, que la normativa pel que fa a aquests temes no està firmada i que queden diferents aspectes tècnics per resoldre. En el seu comunicat, però, asseguren que han sabut que es preveu que es desbloquegi tot plegat aquest mes de maig. En aquest sentit, manifesten:

"Se suposa que al mes de juny podrem iniciar un llarg procés de projectes, obres, estudis d'impacte acústic i inspeccions. Un procés que, anant bé, s'allargarà uns quatre mesos. Així, doncs, no preveiem concerts ben bé fins a final de setembre".

La sala Heliogàbal no vol funcionar només com a local nocturn de copes sinó com a bar amb possibilitat d'organitzar concerts. En les circumstàncies actuals, afirma la direcció, amb la limitació de l'aforament a 30 persones, és del tot inviable el manteniment de l'activitat de la sala. Tenint en compte que la tramitació d'expedients es pot allargar quatre mesos més, els responsables del local han decidit tancar temporalment i esperen reobrir després de l'estiu:

"La situació d'impàs actual s'ha dilatat massa en el temps i, com ja hem dit, encara va per llarg. No ens dediquem a l'hostaleria ni a l'oci nocturn: tenim un local que ha estat i vol ser escenari i punt de trobada, que ha fet i vol fer un servei en l'àmbit de la cultura. I això ja fa més de tres mesos que no ho podem fer. Les despeses que genera el bar no es cobreixen amb el que es fa de barra, de manera que l'única solució perquè els deutes no continuïn creixent és tancar de manera immediata. Volem pensar que de manera provisional, és clar. Tornarem a obrir quan puguem, esperem que sigui després de l'estiu"

Amb el concert que van fer a primers de maig no arriben a saldar les multes de 19.000 euros que els va imposar l'ajuntament per incomplir les actuals ordenances. En el concert, van recaptar prop de 20.000 euros que, un cop descomptades les despeses de producció, viatges i desplaçaments, s'han quedat amb 16.000 euros. Tot i això, mantenen oberta una fila zero un parell de setmanes més per obtenir més diners.

Ara preparen una festa de comiat, una cita poètica en record dels inicis del local, fa 20 anys. Serà el 19 de maig amb un recital amb Dolors Miquel, l'Enric Casasses, la Blanca Llum Vidal, l'Eduard Escoffet, la Maria Cabrera i l'Andreu Subirats, entre els tretze poetes que hi participaran.

Anar al contingut