Washington

L'FMI xifra entre 1,3 i 1,7 bilions d'euros la corrupció anual a tot el món, el 2% del PIB

Lagarde diu que el cost indirecte que té la corrupció pot ser molt superior perquè disminueix el creixement i genera desigualtat

RedaccióActualitzat

Un informe del Fons Monetari Internacional xifra entre 1,3 i 1,7 bilions d'euros la corrupció anual a tot el món. Representa el 2% del PIB de l'economia mundial, però el cost indirecte que té la corrupció pot ser molt superior, perquè minva el creixement i genera desigualtat. En aquest sentit, la presidenta de la institució Christine Lagarde conclou:

"Mentre els costos econòmics directes de la corrupció són ben coneguts, els costos indirectes podrien ser més substancials i debilitadors i provocar menys creixement i més disparitat en els ingressos".

També té un efecte corrosiu en la societat, que "perd confiança" en els governants i "erosiona l'estàndard" de l'ètica, segons l'informe "Corrupció: Costos i Estratègies de Mitigació".

Els principals mecanismes de corrupció són el suborn i la malversació, i té com a escenari els països rics i en vies de desenvolupament. L'informe afegeix que la corrupció debilita la capacitat recaptatòria dels estats ja que perjudica la cultura del compliment i incrementa l'evasió fiscal. A més d'inflar els costos de licitació públiques, conclou, disminueix la quantitat i la qualitat de la despesa pública.

Per lluitar-hi, proposa desenvolupar funcionariat independent i enfortir les institucions. L'FMI ha enaltit l'efectivitat del marc regulatori espanyol contra el blanqueig dels diners ja que durant l'"Operació Malaia" es va permetre identificar moltes empreses establertes per al blanqueig de capitals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut