Tòquio

L'FMI recomana donar més temps a Espanya per reduir el dèficit

Christine Lagarde ha explicat que l'FMI recomana que països amb problemes com Espanya, Portugal o Grècia tinguin més marge de temps per aplicar polítiques d'austeritat i sanejar les seves finances.

RedaccióActualitzat
L'assemblea anual del Fons Monetari Internacional, que se celebra a Tòquio, està generant un cert neguit per les previsions pessimistes que emet sobre l'economia mundial i, sobretot, la de la zona euro. Unes previsions en què tampoc surt ben parada l'economia espanyola, fins al punt que l'FMI recomana donar més temps a l'estat espanyol per reduir el dèficit, segons ha dit la mateixa directora gerent del Fons Monetari Internacional.

Christine Lagarde ha explicat que l'FMI recomana que països amb problemes com Espanya, Portugal o Grècia tinguin més marge de temps per aplicar polítiques d'austeritat i sanejar les seves finances. "De vegades és millor tenir més temps per a les polítiques d'austeritat; és el que recomanem per a Espanya, per a Portugal i per a Grècia", ha dit Lagarde.

En el cas de Grècia, la directora de l'FMI considera que necessitaria dos anys per sanejar els comptes públics i complir els objectius de dèficit, del 2,1 el 2014, compromesos amb la troica formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i l'FMI.

Les declaracions de Lagarde arriben l'endemà que el Fons Monetari Internacional va fer públic un informe en què afirmava que Espanya no compliria els objectius de dèficit fixats per als pròxims tres anys. La directora gerent de l'FMI també s'ha referit a la zona euro i ha deixat clar que calen "accions urgents" per sortir de la crisi. En aquest sentit, Lagarde ha recordat que la zona euro és l'epicentre de la crisi actual i, malgrat reconèixer que els seus membres han portat a terme accions, ha dit que "cal fer-ne més i amb més rapidesa".

Per Lagarde, tant a Europa com als Estats Units o en altres llocs hi ha "una incertesa" que no permet que es creï feina ni es recuperi l'economia.

Tot i això, ha celebrat les polítiques dels bancs centrals d'Europa, els Estats Units i el Japó. La directora de l'FMI creu que s'ha d'aprofitar el seu impuls i reforçar-lo amb "acció, valentia i col·laboració".

Finalment, ha recordat que la recuperació mundial "continua amb més lentitud del que es preveia", com ja demostrava l'"Informe de perspectives" que l'organisme ha presentat aquesta setmana i que recull un creixement mundial del 5,3%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut