Washington

L'FMI reclama a Espanya reformes estructurals "urgents i decisives"

El Fons Monetari Internacional ha tornat a estirar de les orelles Espanya. L'organisme dirigit per Dominique Strauss-Kahn ha elogiat els esforços que ha fet el govern espanyol amb el seu pla per reduir el dèficit públic. No obstant això, l'FMI considera que Espanya ha de posar en marxa mesures "urgents i decisives" per reequilibrar l'economia, entre les quals una reforma del mercat laboral amb un abaratiment de l'acomiadament.

Actualitzat
La consolidació fiscal i la reestructuració del sistema bancari són altres dels canvis que Madrid hauria de posar en marxa immediatament. Aquestes són les conclusions inicials que ha fet un equip d'experts de l'FMI durant una visita a Espanya per fer la revisió anual que l'entitat fa de l'economia del país.

No tot són crítiques. L'organisme "abona plenament" el paquet de mesures adoptat pel govern espanyol. Això inclou la retallada dels sous dels treballadors de l'administració pública i la congelació de les pensions, iniciatives que van ser aprovades en el Consell de Ministres. L'FMI considera que aquestes propostes enforteixen "significativament" el pla d'ajust fiscal i milloren la credibilitat.

El Fons Monetari Internacional exigeix l'aplicació d'un pla "urgent i decisiu" perquè pronostica que la recuperació de l'economia espanyola serà "feble i fràgil". La institució internacional va revisar a l'alça el seu pronòstic per a l'economia espanyola el 2010 i va augurar una contracció del producte interior brut (PIB) del 0,4%, dues dècimes menys que allò estimat al gener. A més, ha mantingut la seva previsió de creixement del 0,9% el 2011.

Aquestes previsions, però, dependran de la capacitat d'afrontar els desequilibris i de la incertesa vinculada a l'elevada desocupació. Un segon punt que preocupa la institució és que l'economia espanyola s'estanqui com a conseqüència del procés de consolidació fiscal i del debilitament a la demanda privada, "especialment si les reformes per impulsar la competitivitat i el creixement són tímides". L'FMI alerta, a més, del risc que es deteriorin encara més les condicions dels mercats financers, fet que provocaria un encariment del finançament tant del sector públic com del privat.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut