Washington

L'FMI millora el PIB d'Espanya però el situa encara a la cua de la zona euro

El Fons Monetari Internacional ha millorat lleugerament la previsió de creixement d'Espanya per aquest any i el pròxim, però encara el situa a la cua de la zona de l'euro. Segons l'informe semestral "Perspectives econòmiques mundials", Espanya creixerà un 0,8% aquest any i un 1,6% el que ve, molt per sota de les previsions del govern espanyol, que calcula un creixement de l'1,3% el 2011 i del 2,3% el 2012. En canvi, l'FMI preveu xifres d'atur més optimistes que les oficials, en pronosticar que l'índex quedarà en el 19,4% aquest any, millor que el 19,8% que espera el govern. Pel 2012, la desocupació a Espanya s'espera que sigui del 18,2%, davant del 18,5% previst pel govern.

Actualitzat
Aquestes xifres converteixen Espanya en el quart país de la zona euro que menys s'espera que creixi aquest any, després de Grècia, que caurà un 3%; Portugal, amb una contracció del 1,5%, i Irlanda, amb un creixement del 0,5 %. L'FMI ​​preveu que la zona euro s'expandeixi un 1,6% aquest any i un 1,8% el 2012.

Pel que fa a la inflació, segons les projeccions de l'FMI se situarà al 2,6% aquest any i a l'1,5% el que ve. El Fons considera, d'altra banda, que el dèficit per compte corrent arribarà al 4,8% del PIB aquest any i al 4,5% el vinent.

L'economista en cap de l'FMI, Olivier Blanchard, ha declarat que en general "Espanya està fent les coses correctes", però "seran necessaris molts anys abans que les coses tornin a estar bé". Blanchard ha dit que creu que el mercat hipotecari encara baixarà més, encara que els bancs seran capaços de fer front a la situació sense patir "greus problemes". L'economista ha destacat que Espanya ha adoptat una sèrie de mesures "significatives" per millorar la transparència en el sector financer i la situació de les caixes, així com per reformar el mercat laboral.

L'FMI, que dedica un apartat especial de l'informe als coneguts com a països perifèrics de la Unió Europea, sosté que el dèficit per compte corrent d'Irlanda i "en menor mesura" el d'Espanya han avançat a nivells més sostenibles. Diferent és la situació a Grècia i Portugal, on els dèficits, equivalents al 10,4% i al 9,9% del PIB el 2010, respectivament, continuen sent "excessivament elevats".

El Fons destaca el significatiu increment en les exportacions que han aconseguit Irlanda, Portugal i "sobretot" Espanya, com a part del procés d'ajustament econòmic. L'organisme apunta, d'altra banda, que la moderació salarial ha tingut un paper relativament modest a Espanya, Grècia i Portugal, països on els mercats laborals són menys flexibles que en altres de perifèrics de la Unió Europea com Estònia, Letònia i Lituània.
 

La zona euro està en una cruïlla

L'FMI ​​adverteix, d'altra banda, que la zona euro està en una "cruïlla" i assenyala que encara que el suport a la moneda comuna encara és "fort", hi ha importants interrogants sobre el futur de la Unió. Esmenta, en aquest sentit, que el suport popular a l'euro encara és sòlid malgrat les tensions creades per tenir la costosa factura compartida de la crisi de deute sobirà en països com Grècia, Irlanda i ara Portugal.

Així i tot, el Fons alerta que a menys que hi hagi un gran pas cap a una política fiscal més integrada i s'assumeixi la responsabilitat compartida per l'estabilitat financera, el suport en repartir la càrrega de problemes aliens podria ser "molt menor" en crisi futures. L'estudi afegeix que, si s'actua de forma decidida en aquest front, la zona de l'euro podria gaudir dels avantatges fruit d'uns mercats financers veritablement integrats i més ben supervisats i regulats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut