La directora de l'FMI, Christine Lagarde, en una imatge d'arxiu.
La directora de l'FMI, Christine Lagarde, en una imatge d'arxiu.
Madrid

L'FMI enfosqueix el futur d'Espanya i recomana un pacte social que inclogui rebaixar els sous per crear llocs de treball

L'organisme internacional dirigit per Christine Lagarde empitjora les previsions de creixement per a l'estat espanyol, apuntant que el PIB no superarà l'1% fins al 2018. El Fons Monetari Internacional considera l'atur com el "veritable problema" i insta els empresaris a pactar rebaixes de salaris al voltant del 10% a canvi d'afavorir la creació de nous llocs de treball.

Actualitzat
El Fons Monetari Internacional ha empitjorat considerablement aquest divendres les previsions de creixement per a Espanya a mig termini. No espera que l'economia creixi per sobre de l'1% fins al 2018 i exigeix a l'executiu de Mariano Rajoy que continuï amb les reformes i adopti mesures decisives per generar creixement i llocs de treball. En aquest sentit, proposa un pacte social que prevegi més contractes a canvi de sous més baixos.

L'última anàlisi de l'FMI continua preveient una caiguda del Producte Interior Brut (PIB) espanyol de l'1,6% per aquest any i un estancament de cara al vinent. A partir d'aquí, i malgrat apuntar una dèbil recuperació, empitjora, i molt, les previsions que havia fet anteriorment.

Si a l'abril aquest organisme internacional albirava bones perspectives de cara a 2015, amb un creixement del PIB de l'1,4%, ara el rebaixa a un modest augment del 0,3% el 2015. Pel 2016 preveu ara un creixement del 0,6%, davant de l'1,5% que havia dit anteriorment, i pel 2017 rebaixa l'optimista 1,6% a un modest 0,9%. No serà fins al 2018, segons l'FMI, quan l'augment del PIB superi l'1%, amb un repunt de l'1,2%.

L'atur, un problema

Més enllà de la deriva econòmica, el que realment preocupa l'FMI és si el creixement serà suficient per crear "molts nous llocs de treball que rebaixin la inacceptable taxa d'atur i per augmentar els ingressos de les llars", segons el cap de la missió de l'FMI per a Espanya, James Daniel. Per fer front al que denomina com a "veritable problema", insta el govern espanyol i també a Europa a continuar amb les reformes i a comprometre's-hi.

En aquest sentit, seria beneficiós per Espanya un pacte social en el que els empresaris es comprometin a augmentar la contractació a canvi de retallades salarials, que xifra al voltant del 10%.

Aquestes mesures haurien d'anar acompanyades d'una reducció de les contribucions de les empreses a la Seguretat Social i d'un augment de l'IVA dos anys després de les retallades salarials.

Dèficit i com fer-hi front

Pel que fa al dèficit, l'FMI preveu que Espanya tanqui el 2013 amb una xifra del 6,7% i l'any que ve del 5,9%, lleugerament per sobre del 6,5% i el 5,8%, respectivament, que va acordar amb la troica. També endarrereix la data en què preveu que Espanya podrà rebaixar el dèficit per sota del 3%, fins al 2018 en comptes del 2016.

Sobre com aconseguir contenir el dèficit, l'organisme que dirigeix Christine Lagarde recorda que es pot fer de moltes maneres i apunta que augmentar l'IRPF o retallar la despesa productiva és molt pitjor per al creixement que eliminar deduccions fiscals o augmentar l'eficiència dels programes de despesa.
Anar al contingut