Washington

L'FMI eleva a l'1,7% (2012) i l'1,2% (2013) la caiguda del PIB espanyol

El Fons Monetari Internacional ha empitjorat en dues i sis dècimes les seves previsions de creixement de l'economia espanyola per al 2012 i 2013, respectivament, a causa de les noves mesures d'ajust anunciades pel govern central. Unes mesures que l'FMI no creu que siguin suficients perquè Espanya arribi al seu objectiu de reduir el dèficit per sota del 3% el 2014.

RedaccióActualitzat
El Fons Monetari Internacional ha empitjorat en dues i sis dècimes les seves previsions de creixement de l'economia espanyola per al 2012 i 2013, respectivament, a causa de les noves mesures d'ajust anunciades en el govern central, unes mesures que l'FMI no creu que siguin suficients perquè Espanya arribi al seu objectiu de reduir el dèficit per sota del 3% el 2014.

Segons recullen els documents corresponents a l'avaluació anual de l'economia espanyola de l'FMI, Espanya tancarà aquest any amb un dèficit públic del 6,3%, s'apartarà lleument del seu objectiu del 4,5% per al 2013 i no baixarà del 3% fins al 2016.

Pel que fa al PIB, es contraurà un 1,7% aquest any i un 1,2% el 2013. En la seva anterior estimació, publicada el 16 de juliol i que no recollia les últimes mesures d'ajust, preveia que una contracció de l'economia de l'1,5% aquest any i de sis dècimes el pròxim.

"L'FMI espera que les noves mesures de consolidació fiscal tinguin un impacte significatiu en el creixement, especialment el 2013", assenyala l'FMI, que preveu que Espanya creixi un 0,9% el 2014, un 1,6% el 2015 i un 1,7% el 2016 i 2017. És per això que considera que seran necessàries noves mesures el 2014 i en els anys posteriors, per exemple sobre l'IVA, per assolir les fites marcades.

Respecte a la desocupació, preveu que segueixi augmentant fins al 24,9% aquest any, i que baixi lleument al 24,7% el 2013, tot i que espera que aquest increment es vegi mitigat per les menors contribucions a la Seguretat Social i per la recent reforma del mercat laboral.

L'FMI recomana a l'Estat que intervingui les autonomies que incompleixin

El Fons Monetari Internacional considera que l'Estat ha de fer complir les seves amenaces i intervenir les comunitats autònomes que sobrepassin el dèficit o desafiïn repetidament les noves reformes de Madrid. En el seu informe anual sobre Espanya, l'FMI és especialment dur amb les autonomies i assegura que les intervencions autonòmiques s'han d'aplicar. L'organisme internacional assegura que "fins i tot amb un esforç fort a nivell regional i amb l'ajuda del govern central" aconseguir l'objectiu de dèficit autonòmic serà "un repte". A més, lloa la liberalització dels horaris comercials a que Catalunya s'oposa i diu que s'ha d'aplicar "ràpid i efectivament".

L'informe de l'FMI recomana un "control atent" del govern central als comptes de les comunitats autònomes i aposta per la "mà dura". El text assegura que l'Estat ha de fer un ús "complet i actiu" dels nous "mecanismes de control de les finances dels governs regionals" i millorar "la seva transparència". 

Amb tot, l'informe assegura que el govern de Mariano Rajoy ha aplicat més incentius que amenaces, i que ha de començar a canviar d'actitud per controlar amb més severitat el que consideren els "incompliments" d'algunes comunitats. En aquest sentit, assegura que les mesures "més fortes" per controlar les autonomies, com "la imposició de les recomanacions" o les "intervencions" s'han de començar a posar en marxa "així que la llei ho permeti". De fet, l'FMI va més enllà i assegura que "en última instància, totes les opcions han d'estar sobre la taula" per garantir la sostenibilitat fiscal de les autonomies.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut