Madrid

L'FMI demana a Rajoy abaixar el cost dels acomiadaments i augmentar els tipus reduïts de l'IVA

El Fons Monetari Internacional també considera que el govern espanyol ha de reduir les cotitzacions socials dels treballadors menys qualificats i abaixar gradualment l'impost de societats

RedaccióActualitzat

El Fons Monetari Internacional considera que no hi ha marge per reduir significativament l'impost sobre la renda, com vol fer el govern espanyol. Aquesta és una de les conclusions de la missió d'experts que l'FMI va enviar a Espanya per analitzar l'evolució de l'economia i que ara ha fet públiques les seves recomanacions. Per no posar en perill la recuperació creuen que els ingressos han d'augmentar i, per tant, no es poden rebaixar impostos, sinó tot el contrari. En aquest sentit, proposen la desaparició progressa dels productes amb IVA superreduït, pujades d'impostos especials i mediambientals, l'eliminació de deduccions fiscals i la baixada gradual de l'impost de societats.

Per fomentar la creació de llocs de treball, l'FMI demana que s'eliminin immediatament les traves burocràtiques que frenen l'activitat empresarial, sobretot a les comunitats autònomes.També insten les autonomies a aprofitar millor les agències de col·locació privades i proposen la creació d'un portal d'ofertes de treball únic per a tot l'Estat. En la mateixa línia, consideren que cal involucrar la banca perquè faciliti processos de reestructuració del deute i que el govern ha de ser flexible en el cobrament de deutes tributaris i de la Seguretat Social.

L'ens monetari, a més, suggereix més facilitats a les pimes per refinançar deute públic i privat, mantenir la contenció salarial, millorar les polítiques actives de treball i reduir el cost de l'acomiadament dels contractes fixos per igualar-lo als temporals.

De la reforma laboral i la moderació salarial, ha destacat que han servit per destruir menys treball i creu que ajudaran a crear llocs de treball quan canviï la tendència.

L'FMI, finalment, ha destacat la recuperació de l'economia espanyola gràcies al dinamisme de les exportacions i la millora del mercat financer i ha reconegut l'esforç col·lectiu de la societat espanyola, que ha permès que el país hagi deixat enrere la recessió, tot i que ha apuntat que la crisi ha deixat 5,9 milions d'aturats i, per tant, cal continuar amb les mesures. A més, ha admès les "difícils decisions sobre la despesa, els impostos i les pensions", que han enfortit, conclouen, el sistema pressupostari i la Seguretat Social.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut