La directora de l'FMI, Christine Lagarde, en una imatge recent (Foto: Reuters)
La directora de l'FMI, Christine Lagarde, en una imatge recent (Foto: Reuters)
Washington

L'FMI alerta que caldran més diners públics per sanejar el sector bancari espanyol

El Fons Monetari Internacional (FMI) creu que l'Estat haurà de posar encara més diners públics per acabar de sanejar el sector bancari espanyol. Aquesta és una de les conclusions de l'informe d'un equip tècnic de l'organisme amb seu a Washington, que va visitar Espanya entre el febrer i aquest abril. Segons l'FMI, els bancs més grans podrien aguantar sense problema fins i tot si les condicions de l'economia empitjoren, però una altra cosa són les entitats que han rebut ajudes públiques.

RedaccióActualitzat
Aquestes entitats, especialment la més gran, Bankia, haurien de prendre mesures ràpides i decisives per enfortir els seus comptes, segons el diagnòstic de l'organisme que dirigeix Christine Lagarde.

El diagnòstic de l'FMI arriba en un moment complicat pel sector bancari espanyol. El govern ha imposat un sanejament dur de la seva cartera immobiliària amb l'objectiu de provocar una nova onada de fusions. L'estratègia, però no ha servit per generar la suficiet confiança als mercats.

El Ministeri d'Economia ha defensat que la reestructuració que generin aquestes operacions ha de ser finançada pel Fons de Garantia de Dipòsits, que es nodreix de les aportacions de la banca. Això ha passat amb les subhastes de la CAM i d'UNNIM. Davant la previsible escassetat de fons per atendre les subhastes de CatalunyaCaixa i Novagalicia, el Ministeri d'Economia és partidari que els bancs aportin més diners al fons, aspecte que està ara en procés de negociació.

L'FMI alerta del perill que "els costos de resolució siguin massa elevats perquè el sector els pugui suportar".
"Amb la finalitat de preservar l'estabilitat financera", l'FMI creu que "un cop esgotades les opcions per una recapitalizació privada, podria ser necessària una participació més gran "del finançament públic".

L'organisme internacional insta el govern espanyol a resoldre el sanejament dels actius tòxics que té la banca i reconeix com a possible alternativa la creació d'un "banc dolent" que agrupi aquests productes.

Anar al contingut