Flix

L'exresponsable tècnic de la descontaminació de Flix calcula que s'hauria deixat de treure un 20% del fang

Mariano de Andrés diu que es pretenia afavorir l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas, i adverteix que els residus pendents s'han de retirar com més aviat millor

RedaccióActualitzat

Les tasques de neteja del pantà de Flix van durar dos anys i mig. Treure el fang contaminat es va convertir en una obra faraònica que l'empresa estatal Acuamed va donar per acabada el novembre del 2015. Però, com va avançar TV3 fa unes setmanes, les obres de descontaminació van deixar una part dels residus per extreure.

El Ministeri d'Agricultura manté que no es pot saber el volum que continua al fons del pantà fins que no acabin uns estudis pendents, però un dels principals responsables d'aquest projecte ha assegurat en exclusiva a TV3 que es tractaria d'un vint per cent del total, entre 150.000 i 200.000 metres cúbics.

Mariano de Andrés, també redactor del projecte, adverteix que cal retirar com més aviat millor el material contaminat que hi queda perquè el mur que aïlla la zona contaminada es va corroint i entrebanca el curs del riu.

"Com més temps passi, més possibilitats hi ha que la riuada de fang sigui més gran. Estem jugant una mica amb els nostres marges de seguretat. L'obra s'hauria de fer bé i caldria acabar-la com més aviat millor. S'haurien de retirar les taques al més aviat possible."

L'Audiència Nacional investiga el presumpte afavoriment a l'empresa adjudicatària, Fomento de Construcciones y Contratas, amb 40 milions d'euros. L'objectiu d'afavorir Fomento, diu De Andrés, podria explicar que es deixessin una part dels residus per extreure.

"L'alternativa d'uns beneficis addicionals no és tant per cobrar més com per cobrar el mateix però fent menys. Fer menys pot voler dir extreure menys, tractar menys, transportar menys..."

Mariano de Andrés, que va ser responsable de l'equip d'assistència tècnica del projecte, havia denunciat aquestes fosques maniobres a la Fiscalia. Va ser apartat de l'obra l'estiu del 2015, igual que la fins llavors directora del projecte, Azahara Peralta.

"Es va fer una cosa que era necessària per a tot el que ha vingut després. Era un acomiadament completament necessari. Era la culminació del pas d'una obra ben feta, que es feia bé, a un veritable disbarat, que és el que ha vingut després."

La investigació del cas Acuamed continua oberta. Les tretze persones detingudes al gener són totes al carrer, després d'haver pagat les respectives fiances, i a l'espera de judici. Acuamed ha reincorporat els investigats, però, en canvi, els extreballadors que van denunciar el cas de corrupció no han estat readmesos i estan sense feina.

Fomento de Construcciones y Contratas, que va cobrar prop de 160 milions d'euros per una feina que va deixar a mitges, no ha volgut fer declaracions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut